Sosyal Medya Merkez Bankası’nın Duyurusuna Göre FAST Sistemi İçin Yeni Dönem Başlıyor!

Merkez Bankası’nın Duyurusuna Göre FAST Sistemi İçin Yeni Dönem Başlıyor!

Merkez Bankası açıklamasına göre alacaklıların borçludan FAST ödemesi talebi sağlayan FAST Ödeme İste Katman Servisi kullanıma açılıyor. İşte ayrıntılar… 06-02-2024

FAST yani Fonların Anlık ve Sürekli Transfer yönteminde değişikliğe gidiliyor. Merkez Bankası açıklamasına göre alacaklıların borçludan FAST ödemesi talebi sağlayan FAST Ödeme İste Katman Servisi kullanıma açılıyor. İşte ayrıntılar…

 

FAST, genel olarak para transferleri konusunda bankalar arası ödeme yapılmasını sağlıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ise yazılı açıklama yaptı. Açıklamasında FAST Ödeme İste Katman Servisi’nin kullanıma açıldığını belirtti. İlk aşamada kişiden kişiye yapılan ödemeler için üretime alınan katman servisi, iki kişi arasında yapılan ödemenin alacaklı kişi tarafından başlatılabilmesi için haberleşme ve onay mekanizması hizmeti sunularak para transferinin başlatılmasını sağlayacağının altını çizdi.

 

Yeni Uygulama İnternet Ödemelerinde Yapılacak

Merkez Bankası, yeni uygulamanın ilerleyen dönemlerde internet üzerinden yapılan işlemlerde kullanılacağını belirtti. E-talimat ödemeleri, e-ticaret ödemeleri ve kurumsal fatura ödemeleri gibi birçok kullanım alanında değerlendirilebilecek. 7/24 anlık ve güvenli para transferi konusunda imkân sağlayabilecek. Genel olarak FAST sistemi, nakit ve kartlara alternatif bir ödeme sistemidir ve bu sayede yeni iş modellerinin önünü açabilmek mümkündür.

 

FAST Uygulaması Yeni İş Modellerinin Önünü Açıyor

FAST sistemindeki yeni uygulama kararı ile beraber ödeme alanındaki inovasyon ve rekabet teşvik edilebilecek ve aynı zamanda yeni iş modellerinin önünü açacak. Kullanıcılar günlük hayatlarını kolaylaştıracak, finansal durumlarını yönetebilecek ve güvenli, şeffaf, hızlı bir ödeme yöntemi olarak kullanabilecek.

 

FAST Sistemi Ne Kadar Popüler?

Hatırlamak gerekirse, FAST sisteminde güncel olarak 36 banka bulunuyor. Bununla beraber FAST sistemi konusunda önemli veriler paylaşıldı. Merkez bankasının aktardığı bilgilere göre günlük olarak ortalama 7,9 milyar TL tutarında 6,4 milyon ödeme anlık olarak gerçekleşiyor. Bununla beraber FAST sisteminde bulunan ‘’Kolay Adresleme’’ sayesinde kullanıcılar IBAN dışında kimlik numarası, e-posta, telefon numarasına fon transferi ve ödemeler gerçekleştirebiliyor. ‘’Kolay Adresleme’’ sistemine kayıtlı kullanıcı ise 19 milyon civarında olarak açıklandı. Sonuç olarak FAST sisteminin sağladığı katman servisleri ile ödeme alanında büyük bir avantaj sağlamak mümkün.