Bilgisayar Mac vs Windows Farkları

Mac vs Windows Farkları

Birçok insan bilgisayar seçimi yaparken karşılaştırma yapar. Bilgisayar seçiminde Mac vs Windows farkları hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. 12-05-2022

Mac vs Windows farkları günümüz şartlarında en fazla merak edilen konulardan biridir. Sonuç olarak dünyada en fazla kullanılan iki sistemden bahsediyoruz. Bu işletim sistemleri ilk zamanlarından bugüne kadar dünyada en çok bilinen işletim sistemleridir. Günümüz PC’lerinde karşımıza en çok çıkan işletim sistemi Windows’tur. PC kelimesi genellikle Windows ve Linux işletim sistemi kullanılan bilgisayarlar için kullanılmaktadır. Mac türevli PC’lerde kullanılan işletim sistemi ise Mac OS olarak adlandırılmaktadır. Mac vs Windows arasındaki farklar hakkında bilgi almak istiyorsanız yazımızın devamından detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

 

Mac ve Windows PC’ler

MacBook ya da iMac bilgisayarlara hem Mac OS işletim sistemi hem de Windows işletim sistemi kurulumu yapılarak çalıştırılabilmektedir. Ayrıca MacBook PC’ye Fusion türündeki uygulamalar yüklenip, iki işletim sistemi de aynı anda kullanılabilmektedir. Yani daha basit bir şekilde anlatacak olursak, MacBook bir PC’niz var ise buna Windows işletim sistemini kurup çalıştırabilirsiniz. Bir de Mac vs Windows farklarına ve benzerliklerine değinelim..

 

Mac vs Windows Arasındaki Benzerlikler Nelerdir?

Mac vs Windows arasında farklar olduğu kadar birçok benzerlikte söz konusudur. Bu benzerlikler şu şekildedir;

 

  • Her iki işletim sisteminin de temel donanım bileşenleri kullandığını söyleyebiliriz.
  • Mac vs Windows sistemleri hem kablolu hem de kablosuz Mouse ve klavye kullanmaktadırlar.
  • Mac vs Windows işletim sistemleri uygulamalarını masaüstüne kaydetme ve çalıştırmak için uygulamaların tıklanabilmesi, klasördeki dosyalara göz atmak gibi benzer arayüzleri bulunmaktadır.
  • İki bilgisayar sisteminde de sanal asistanlar mevcuttur. MacBook sisteminde Siri, Windows sisteminde ise Cortona kullanılmaktadır.
  • İki sistemde de Dropbox, box.net ve Google Drive bulut sistemlerinin kullanılmasına izin verilmiştir.
  • Safari, Chrome ve Firefox gibi popüler olan tarayıcılar her iki işletim sisteminde de kullanılmaktadır.
  • Microsoft Office ve diğer ofis paketlerinde oluşturulmuş olan belgeler Mac vs Windows sistemlerinde görüntülenebilir.

 

Easycep ayrıcalıklarıyla ikinci el yenilenmiş olan bilgisayar, tablet ve akıllı telefon seçeneklerine müthiş sıfır kullanım deneyimi ile sahip olabilirsiniz. Birbirinden farklı alternatif bilgisayar, telefon ve diğer mobil cihazlar için sitemizi ziyaret ediniz. İkinci el yenilenmiş Macbook Air ve Macbook Pro seçeneklerine easycep.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

 

Mac VS Windows Arasındaki Farklar Nelerdir?

Mac vs Windows arasındaki benzerliklerden bahsettikten sonra farklarına değinecek olursak: Her iki sistemin birbirinden farklı birçok özelliği bulunmaktadır. Bunlar;

 

  • Microsoft Windows, çalışabilmek için gereksinim duyulan özel yazılımlarda dâhil daha çok uygulamanın yer aldığı bir platform sunmaktadır.
  • Mac’ların iPad ile bağlantısı vardır. Mac, Airdrop kullanıp, dosyalarınızı sadece iPhone ya da iPad sayesinde kablosuz olarak paylaşmak ile kalmayıp, ayrıca iPad ya da iPhone’da belgeleri açıp, iPhone üzerinden yönlendirilmiş olan telefon görüşmeleri yaptırabilmek özelliklerine sahiptir.
  • Mac vs Windows farklarından bir diğer ise; Microsoft Windows, dokunmatik ekran ve bilinmekte olan klavye ve fareleri desteklediği için masaüstünden, dizüstü PC ve tabletlerde kullanılabilmektedir. MacOS dokunmatik ekran desteklemediği için sadece dizüstü PC ya da masaüstü PC’lerde kullanılabilmektedir.
  • Windows tabanlı PC’lerin kullanım sayısı daha fazla olduğu için, bu platformu hedef alan daha çok virüs ve kötü niyetli yazılım bulunmaktadır. Bunun dışında Mac ortamlarda da kötü niyetli üçüncü parti yazılımlar bulunabilmektedir. Bu da Mac vs Windows farklarındandır.
  • Windows işletim sistemine sahip PC’ler, HP, DELL ve Lenovo, Samsung, Casper gibi birçok farklı marka tarafından üretilebiliyorken, MacOS sistemleri yalnızca Apple tarafından geliştirilmektedir.
  • Mac’lerin donanımı sıkı bir şekilde kontrol edildiği için daha az problem yaşatabilmektedir.
  • Windows tabanlı PC’leri donanım anlamında yükseltmek daha kolaydır. Birçok insan yeni bir PC satın almayı kolay bulsa bile, PC’lerin kullanmış olduğu RAM belleklerini, oyunların kullanmış olduğu grafik kartını ya da müzik, film ve diğer ortamların kullanmış oldukları disk kapasitelerini yükseltip, PC’lerinin ömürlerini uzatabilmektedir. Mac vs Windows farklı bu şekildedir.

 

Birbirinden farklı özelliklere sahip bu sistemlerin ürünlerini incelemek istiyorsanız www.easycep.com adresini ziyaret edebilirsiniz. Web sitemizde her iki işletim sisteminin birçok farklı ürünü bulunmaktadır. Easycep farkıyla ikinci el yenilenmiş Mac vs Windows ürünlerine sıfır kullanıcı deneyimi garantisiyle sahip olabilirsiniz.

 

Mac vs Windows

Mac vs Windows iki farklı PC sistemi olup farklı işletim sistemi özelliklerinde çalışmaktadırlar. Mac bilgisayarı, Apple tarafından tasarlanan ve satılan Unix tabanlı olan bir işletim sisteminde çalışmaktadır.  Mac’lerde kullanılan işletim sistemi Max OS X olarak geçmektedir. Grafik arayüzü çemberinde dizayn edilmiştir. Windows işletim sistemine sahip PC’ler Microsoft tarafından oluşturulmuş işletim sistemiyle çalışmaktadırlar. Bunlardan bazıları şu şekildedir; Windows XP, Windows 7, Windows Vista vs. Windows’un bu tabanlı işletim sistemleri yaygın bir şekilde kullanılan farklı PC’lerde kullanılabilmektedir.

 

Apple bilgisayarlarında dâhili bir güvenlik sistemi bulunmaktadır. İnternet üzerinden gelen birçok virüs saldırısına daha az eğilimdir. Bu sistem güvenliği ön plana alınarak tasarlanmıştır. Bu güvenlik çalışmalarını oldukça başarılı bir şekilde gerçekleştirmiştir. Windows işletim sistemine sahip olan PC’ler kendi güvenlik paketleriyle gelmemektedir. Bu sistemlerden her gün yeni geliştirilen korsan yazılımları için dışarıdan bir antivirüs paketi satın alınması gerekir. Windows sistemleri üzerinde çalışan PC’ler yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu durum virüs saldırılarının bu sistemlere saldırmasının en büyük sebeplerinden biridir. Virüsler, Mac bilgisayarlarına farklı dosya türlerini kullanıp girmeye çalıştıkları için saldırılar genellikle başarısız olur. Windows sistemleri korsan yazılımların saldırılarına maruz kalmaya daha elverişli ve daha fazla güvenlik açığı bulunabilecek sistemlerdir.

 

Mac grafik kullanıcı ara yüzü çemberinde tasarlanmış olduğu için çoğu defa fotoğraf düzenleme gibi multimedya ve grafik hizmetleri adına kullanılmaktadırlar ve Photoshop’un Mac üzerinde ilk defa ne için kullanıldığını açıklamaktadırlar. Mac vs Windows’un birbirinden farklı özelliklerinden biride bunlardır. Bunun dışında kullanım açısından daha kolay olduğu için eğitici hedefler için de tercih edilebilmektedirler. Windows, ofis kullanımı bakımından uygun olduğundan birçok ofis işlevi için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

 

Mac vs Windows PC fiyatlarını bu anlamda karşılaştırdığımızda Mac bilgisayarları, Windows PC’lerinden daha pahalıdır. Mac PC’lerin başlangıç fiyatları pahalıdır. Bunun sebebi ise virüsten korunma yazılımını sonradan satın almak dorumunda olduğunuz için Windows’un tam tersi güvenlik sistemleri gibi birçok özelliğe sahiptir. Mac bilgisayarların Windows PC’lerden daha çok uygulaması olduğu için Mac bilgisayarlar Windows PC’lerden daha pahalıdır. Ayrıca Mac bilgisayarlar normal zamanda uzun süre açık kalacak biçimde tasarlanmış olduğu için ve pazardaki en yeni yazılım sistemlerini kendi bünyesinde çalıştırabildiklerinden bilgisayar sahiplerine paralarını uzun vadede değerlendiriyor. Eski bir sisteme sahip olan Windows PC’leri son yazılımları çalıştırma özelliğine sahip değildir ve sürekli olarak donanım yükseltme ya da yeni bir PC satın alması gerekmektedir.

 

Mac bilgisayarlarda sorun giderme oldukça basittir. Sadelik ve mimarisi oldukça gelişmiştir. Mac PC’lerde çalışmakta olan belirli bir uygulama herhangi bir sorun ile karşılaştığında standart olarak algılayıp, onarır. Windows sistemlerinde bu mimari oldukça karışıktır. Sorunları gidermek bazen günlerce sürebilmektedir. Belirli bir sorun Mac’in ön yükleme çalışmaları yapmamasına sebep olduysa, bu problem sistemi yeniden yükleyip kolaylıkla çözülebilmektedir. Windows sisteminde diğer bütün uygulamaları yeni baştan yüklemek gerekebilir.

 

Bu yazımızda sizlere Mac vs Windows Farkları konusundan bahsettik. Bir önceki yazımıza https://easycep.net/blog/gecmisten-gunumuze-mac-os-surumleri-nelerdir-79 linkinden ulaşabilirsiniz.