Teknoloji Kullanılmayan Google Hesaplarının Sonu Geliyor: Nasıl Kurtarılır?

Kullanılmayan Google Hesaplarının Sonu Geliyor: Nasıl Kurtarılır?

Google 1 Aralık tarihi ile temizliğe başlıyor. 2 senedir kullanılmayan hesaplar, önümüzdeki hafta silinmeye başlayacak. 30-11-2023

Google 1 Aralık tarihi ile temizliğe başlıyor. 2 senedir kullanılmayan hesaplar, önümüzdeki hafta silinmeye başlayacak. Kullanıcılar hesaplarını kurtarmak istiyorsa oturum açmalılar.

 

Dünya genelinde 2 milyona yakın kullanıcısı olan Google, kullanılmayan hesapları temizlemek için harekete geçti. Google, aktif olmayan kullanıcıların Drive, Gmail ve Fotoğraf hesabını 1 Aralık tarihinden itibaren silmeye başlıyor. Bunun dışında Google, işletmeler, okul ve diğer tüm kuruluşlar için açılan hesapları silme işlemine tabi tutmayacağını belirtti.

 

Genel olarak bu durum Google platformu için bir ilk olmayı başardı. Daha öncesinde Twitter, yeni adıyla X gibi platformlar, kullanılmayan hesapları silmek için bir adım atmıştı. Google ürün yönetiminden sorumlu olan Ruth Kricheli ise Mayıs ayında yaptığı açıklamada bir temizlik yapmaları gerektiğini belirtmişti. Yani kullanılmayan hesaplar ve bu hesaplara ait olan tüm verilerin silinebileceği uyarısını yaptı. Tarih için ise 1 Aralık 2023’ü işaret etti.

 

Google Hesabı Nasıl Aktif Tutulur?

Google, yaptığı açıklamada açık ve kullanılmayan mail hesapların güvenlik riski oluşturduğunu söyledi. Çünkü teknolojinin gelişmesiyle birlikte yeni birçok güvenlik önlemi geldi. Google, bu yöntemle bilgisayar korsanlığının önüne geçmeyi ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmayı amaçladığını belirtti.

 

Google hesabını aktif tutmanın en basit yolu, iki senede bir oturum açmaktır. Eğer Google hesabınızda oturum açarsanız hesabınız etkin olarak kabul edilir. Böylece silinmez ve iki sene sorunsuz bir şekilde kullanılabilir. Google yaptığı açıklamada aktif olmayan bir hesaba iki senede bir kez olacak şekilde giriş yapılmasının, hesabı korumak için yeterli olacağını belirtti.

 

Google daha öncesinde uzun süredir aktif olmayan hesapları direkt olarak silmiyordu, hesabın içerisinde yer alan içerikleri kaldırıyordu. Fakat bu hesapların ele geçirilme ihtimalinden dolayı hesapların kendisini silmeyi planlıyor.

 

Sadece Google Hesapları mı Silinecek?

Google, yaptığı açıklamada planlanan bu temizlik operasyonunun Gmail’e bağlı olan Meet, Drive, Dokümanlar, Workspace ve Google Fotoğraflar’ı etkileyebileceğini belirtti. Yani Google hesabı silindiği zaman, Google’a bağlı olan tüm verilerde silinecek. Genel olarak kullanıcıların bu temizlikten korkmalarını gerektirecek bir durum bulunmuyor. Çünkü kişiler hesaplarını korumak için giriş yapmaları yeterli olacaktır. İki senede bir olarak giriş yapılan hesaplar, bu temizlik kararından etkilenmeyecek.

 

Google Neden Etkin Olmayan Hesapları Siliyor?

Teknoloji devi olan Google, 24 aydır faaliyette bulunmayan milyonlarca hesabı tamamen siliyor. Ancak bu uygulamanın sadece kişisel hesapları etkileyeceğini belirtmek gerekiyor. Google, uzun süredir kullanılmayan hesapların güvenlik tehlikesi oluşturacağını belirterek kimlik hırsızlığı, spam ve kötü amaçlı içeriklerin paylaşımı gibi faaliyetlerin önüne geçmeye hazırlanıyor. Çünkü tüm bu hesaplar kolayca ele geçirilebilir ve hesabı açan kişinin haber olmadan kötü amaçlı faaliyetlerini yürütebilir.

 

Genel olarak özetlemek gerekirse, unutulan ve gözetimsiz hesaplar, iki faktörlü kimlik doğrulaması konusunda eksik olur ve daha az güvenlik kontrolü alır. Bu sebeple Google, aktif olmayan bu hesapların ve hesapların bağlı olduğu tüm verileri tamamen kaldırıyor. Google hesabı ile oluşturulan mevcut abonelikler, üçüncü taraf uygulamalarda açılan Google hesapları dahil olmak üzere tüm hesaplardan silinmeye hazırlanıyor.

 

Milyonlarca Gmail Hesabı Silinmeyi Bekliyor

Kullanılmayan bu hesaplar sadece Google için değil, Facebook, Instagram gibi tüm sosyal medya şirketlerinin ortak sorunu haline geldi diyebiliriz. Google, bu durumun farkına vararak kullanılmayan tüm hesapların silinmesi için harekete geçecek. Genel olarak bu durum hem şirket adına hem de yeni hesapların açılması adına bir avantaj sağlayacak. Google, kullanıcılarının güvenliğini artırmak amacıyla hesapları için bir kurtarma e-postası açmalarını ve bunları güncel tutmalarını istiyor. Böylece hesap güvenliği daha kolay sağlanabilecek.