Sosyal Medya James Dyson Ödülü'nün 2023 Yılı Uluslararası Kazananları Belirlendi!

James Dyson Ödülü'nün 2023 Yılı Uluslararası Kazananları Belirlendi!

2023 yılının James Dyson ödülünün uluslararası kazananları belli oldu ve bazı projeler ödüllendirildi. Türkiye ayağında kazanan ForestGuard 2.0 projesi ise Suat Batuhan Esirger tarafından tasarlandı. 17-11-2023

2023 yılının James Dyson ödülünün uluslararası kazananları belli oldu ve bazı projeler ödüllendirildi. Türkiye ayağında kazanan ForestGuard 2.0 projesi ise Suat Batuhan Esirger tarafından tasarlandı.

 

James Dyson ödülü, mühendislik yarışması olarak 2005 senesinden bu yana her sene düzenleniyor. Günümüze kadar 390 icada finansal destek sağladı. Ülkemizde de yapılan bu yarışmanın başvuruları Mart ayı ile tamamlanmıştı. Mühendislik ve tasarım yarışması James Dyson Ödülü için uluslararası çapta ilk 20 listesi açıklandı. Sonrasında 3 farklı küresel kazananı belli oldu. Hatta kazananlardan biriside Türkiye’den geldi. Türkiye’den orman yangınlarını tespit edecek bir sistem olan ForestGuard 2.0 projesi yarışmada yer aldı.

 

Tüm bu icatlar Türkiye’den, Polonya’dan, İspanya’dan, Singapur’dan ve birçok farklı ülkeden geliyor. Ödülün amacı ise hem öğrencileri hem de yeni mezunları problem çözebilen bir tasarım üretmeye teşvik etmesidir. Küresel bir mühendislik ödülü olarak kazanan kişilere 30.000 Sterlin verildi.

 

James Dyson Ödülü'nün 2023 Yılı Türkiye Kazananı!

2023 James Dyson Ödülü, dünyanın dört bir yanından öğrenciler ve tüm genç mühendisleri keşfetmek için mükemmel bir etkinlik. Türkiye’nin ilk 20’ye giren ve kazanan projesi ise yangınları gerçek zamanlı olarak hızlıca tespit edebilen ForestGuard 2.0 projesi oldu. Özellikle birçok ülkeyi yıkıma uğratan orman yangınlarına erken müdahale için önemli bir nitelik taşıyor. İcat ise İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi eğitmeni Suat Batuhan Esirger tarafından tasarlandı.

 

ForestGuard 2.0 Projesi 5 Bin Sterlin Ödül Kazandı!

ForestGuard 2.0 projesi, Türkiye kazananı olarak 5 bin sterlin ile ödüllendirildi. Bu icat genel olarak önemli bir dünya problemini çözmeye odaklanıyor. Sistemde yapay zekâ bulunuyor ve sensör-uydu iletişimi ile ormanda bir ağ oluşturuyor. Sensörleri ise sıcaklığı, gaz seviyelerini, hava basıncını, nemi ve ayrıca farklı durumlar için havayı analiz edecek şekilde üretilmiş. Daha birçok özelliği ile beraber herhangi bir acil durumda hızlıca bilgi ulaştırmak için mükemmel bir icat diyebiliriz.

 

James Dyson Ödülünün 2023 Yılı Uluslararası Kazananları Kimler?

Her sene düzenlenen James Dyson Ödülü 2023 kazananları açıklandı. Genel olarak üç kategoride ödül verildi. Bu kazananlardan birisi, Polonyalı Pior Tluszcz oldu. The Life Chariot isimli icat, insani yardım kategorisine gitti. İcat, arazi tipi römork ambulans olarak karşımıza çıkıyor. Araçta bulunan süspansiyon sayesinde bir yaralı kolayca seyahat edebilir.

 

Türkiye’deki Depremlerden İlham Alınan Uluslararası Kore İcat Ödülü

Bir diğer ödül ise uluslararası kategoride Kore’den çıkıyor. The Golden Capsule isimli bu icat, Türkiye’deki sarsıntılardan ilham alınmış. Özellikle yıkıcı depremlerde hastalar için serum paketi taşıma sürecinde paketler şiddetli ortamlarda hareket etmek zorunda kalmıştı. Koreli öğrenciler, bu konuda yer çekimi yerine hava basıncı ve elastik kuvvetlerden yardım alarak The Golden Capsule’yi tasarladı. Aygıt sayesinde hastalar taşıyan kişiler damar yolu enjeksiyon paketlerini tutmak zorunda kalmayacak.

 

Sürdürebilirlik Kazananı İcat Ödülü E-COATING Oldu!

James Dyson Ödülü sürdürülebilirlik kategorisinden kazanan isim, Hong Kong’dan E-COATING oldu. İcat, klima gibi soğutma enerjisi için kullanılan elektrik miktarını azaltıyor. Aynı zamanda sera gazı emisyonunu düşürüyor. Bununla birlikte E-COATING icadı, geri dönüştürülen atık camdan üretildi. Güneş ışınlarını yansıtarak binalardaki ısı emilimini azaltabilmek amacıyla hem duvarlara hem de çatılara uygulanabiliyor.

 

Sonuç olarak 2023 James Dyson Ödülü dünya çapındaki mühendislerin kendilerini kanıtlamaları için mükemmel bir fırsat sunuyor. Tüm bu icatlar hem çevre hem insanlık hem de tasarruf sağlamak için mükemmel çözümler diyebiliriz.