Telefon iPhone Ekran Mesafesi Özelliği Nasıl Açılır?

iPhone Ekran Mesafesi Özelliği Nasıl Açılır?

Apple, İOS 17 ile birlikte kullanıcıların sağlığını dikkate alan yeni bir güncelleme yayınladı. Ekran mesafesi özelliği sayesinde kullanıcılar göz sağlığını koruyabilecek! 15-01-2024

Apple, İOS 17 ile birlikte kullanıcıların sağlığını dikkate alan yeni bir güncelleme yayınladı. Ekran mesafesi özelliği sayesinde kullanıcılar göz sağlığını koruyabilecek!

 

Telefon ve tabletlere yakın mesafeden bakmak, uzun çalışma saatleri sürecinde göz sağlığını olumsuz etkiler. Cihaza devamlı olarak yakın mesafeden bakmak göz sağlığını bozabilir. Apple, bu durumu ön görerek İOS 17 ile beraber kullanıcılara yeni bir özellik sunuyor. Bu özellik sayesinde kullanıcılar yakın mesafeden cihaz kullandıkları zaman çeşitli uyarılara maruz kalacaklar. Üstelik bu özelliğin en avantajlı yanı ise Face ID ile uyumlu telefon ve tabletlerde çalışmasının yanında 13 yaş ve altındaki bir kullanıcının cihazında ‘’Ekran Mesafesi’’ özelliği otomatik olarak aktif hale gelecek. Yani çocuklar dalgınlık halinde telefon veya tabletlerle oynarken iPad ve iPhone’lar için bir uyarı gönderilecek. Eğer bu ayarı aktifleştirmek istiyorsanız, çok basit birkaç adımı izlemeniz gerekiyor.

 

iPhone Ekran Mesafesi Özelliği Nedir?

Ekran mesafesinin birinci işlevi, telefon ekranınıza uzun süreli çok yakından bakmamanızı sağlamaktır. Bununla beraber Apple resmi bir saat belirtmez, ekranı beş dakika ve daha uzun süre yüzünüzü 12 inçten fazla tutarsanız uyarı ekranda belirir. Aynı zamanda mevcut olan görev kesintiye uğrar ve mesafeyi korumanızı ister. Genel olarak bu sağlık özelliği, uzun vadede miyop riskini ve göz yorgunluğunu azaltmak için tasarlanmıştır. Kullanıcılar bu ayarı istedikleri zaman aktif edebilir veya kapatabilir.

 

iPhone Ekran Mesafesi Aktif Etme

Ekran mesafesi özelliğini aktif edebilmek için öncelikle ‘’Ayarlar’’ kısmına gitmeniz gerekiyor. Ardından ‘’Ekran Süresi’’ne girmek ve ardından ‘’Ekran Mesafesi’’ seçeneğini bularak açmanız yeterli olacaktır. Aktifleştirdiğiniz andan itibaren iPhone cihazınız yüzünüz ile telefonunuzun çok yakın olup olmadığını belirlemek için Face ID sensörlerini kullanmaya başlayacaktır. Eğer ekran mesafesi özelliği aktif değilse cihazınızın TrueDepth kamerasının sorunsuz çalıştığından emin olmalısınız.

 

Eğer telefonunuzda çok vakit geçiriyorsanız, ekran mesafesi özelliği mükemmel bir seçenek olabilir. Çünkü cihaza fazla yaklaştığınız zaman bildirim ekranı açılıyor ve o an ne yapıyorsanız işinizi bölerek sizi uyarıyor. Bunun yanı sıra bazı şeyleri okumakta zorlanıyorsanız ve cihazınızı yüzünüze yakın tutuyorsanız ekran mesafesi özelliği can sıkıcı olabilir.

 

iPhone Ekran Mesafesi Kapatma

iPhone ekran mesafesi özelliğini kapatmak için yine ‘’Ayarlar’’ kısmından ’Ekran Süresi’’ne girmek ve ardından ‘’Ekran Mesafesi’’ seçeneğini bularak aktifliğini kapatmanız gerekiyor. iPhone ekran mesafesi özelliğini kapattığınız zaman bildirim ekranı açılmayacak ve uyarılar gelmeyecek. İOS 17 ve iPadOS 17 için öne çıkan bu özellik, genel olarak oldukça avantajlı bir özelliktir. Çünkü uzun süreler boyunca cihazı gözünüze çok yakın bir mesafeden kullanırsanız telefonunuz sizi uyarır ve cihazınızı kendinizden uzak bir konuma getirmenizi ister. Böylece göz sağlığınız korunacak ve baş ağrısı gibi çeşitli sorunlar yaşama olasılığınız azalacaktır.

 

Sonuç olarak gün içerisinde birçok kez telefon ekranına maruz kalıyoruz ve bu durum gündelik hayatta birkaç saati bulabiliyor. Sıklıkla kullanılan akıllı telefonlar özellikle göz sağlığını kötü etkileyebiliyor. Bu sebeple, tehlikeyi azaltmak için iPhone ekran mesafesi özelliğini kullanabilirsiniz.