Telefon iPhone 12, Fransa’da Yüksek Radyasyon Nedeniyle Yasaklandı: Apple Açıkladı!

iPhone 12, Fransa’da Yüksek Radyasyon Nedeniyle Yasaklandı: Apple Açıkladı!

Fransa, iPhone 12 satışlarını tamamen durdurdu. Fransa’da radyo frekansını denetleyen Ulusal Frekans Ajansı (ANFR), iPhone 12’nin belirlenen frekans sınırını aştığını söyledi. 14-09-2023

Fransa, iPhone 12 satışlarını tamamen durdurdu. Fransa’da radyo frekansını denetleyen Ulusal Frekans Ajansı (ANFR), iPhone 12’nin belirlenen frekans sınırını aştığını söyledi.

 

Fransa iPhone 12 satışlarını durdurdu, eğer Apple’dan yanıt gelmezse tüm iPhone 12’leri geri toplayacaklarını açıkladı. Fransa’nın Dijital Geçiş ve Telekomünikasyon Bakanı yaptığı açıklamada, Apple şirketinin bu kusurunu düzeltmek için harekete geçmediği takdirde piyasaya sürülen tüm modellerin toplatılacağını belirtti.

 

Apple, geçtiğimiz günlerde tüm dünyanın beklediği iPhone 15 modelleri ile alakalı etkinlik yapmıştı. iPhone 15 modelleri ile Apple Watch cihazlarının çıkış tarihi ve fiyatları belli oldu. Ardından Fransa, Apple ürünlerine yönelik yeni kararını belirten bir hamle yaptı. Apple, konu ile alakalı yaptığı açıklamada ANFR incelemesine itiraz ettiğini belirtti.

 

Fransa, ANFR’ın yaptığı test modelin yani Özgül Soğurma Oranı’nın (SAR) yasal olan seviyenin bir miktar üzerinde olduğunu tespit etti ve Apple 12 modelinin satışını durdurdu. Yapılan açıklamaya göre, Apple’ın uyumsuzluğu sonlandırmak adına mevcut olan tüm yöntemlerin kullanılması gerektiğini söyledi. Fransa, bulgularını diğer AB ülkeleri ile paylaşırsa bir çığ etkisi meydana gelebilir.

 

Apple Karara Nasıl Karşı Çıktı?

Apple, iPhone 12 modellerinde öne çıkan radyasyon kararı için açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada iPhone 12 modelinin dünya çapında radyasyon seviyesiyle alakalı düzenlemeye uyan ürün olduğunu belirtti. İddialara göre ANFR, laboratuvarlarında yaptığı deneylere göre telefon emiliminin 5,74 W/kg olduğunu söyledi. Ancak AB düzenlemelerine göre telefon çantada veya cepte tutulduğu zaman miktarın en fazla 4 W/kg olması gerekiyor. Apple, ANFR sonuçlarına itiraz ederken ileriye dönük bir çözüm yolu bulabilmek için ajansla iletişim kurmayı planlıyor.

 

Apple, basına yaptığı açıklamada, iPhone 12’nin birçok uluslararası düzenleyici tarafından uyumlu şekilde onaylandığını belirtti. Aynı zamanda dünya genelinde SAR standartlarına uygun şekilde gösteren bağımsız ve üçüncü taraf laboratuvar sonuçlarına sahip olduğunu açıkladı. Apple’ın ANFR sonuçlarına cevap vermesi için 2 haftası var. Fransa beklediği açıklamayı alamazsa, ülke çapında iPhone kullanımını yasaklayabilir.

 

Almanya iPhone’ları Test mi Edecek?

Apple, iPhone cihazlarının küresel radyasyon şartlarına uyum sağladığını belitti ve birçok kuruluş tarafında onay aldığını söyledi. Bunun dışında iddialara göre Almanya, bu telefonlar için benzer işlemleri yapabileceğini söyledi. Sadece Almanya değil İspanya’dan da benzer bir karar gelebilir. Fransa, iPhone 12 ile alakalı bulgularını diğer AB üyeleri ile paylaşacak. Buna göre, radyasyon konusunun endişe verici olduğunu söyleyebiliriz. Hatta iPhone modelleri, yüksek fiyatlara rağmen Türkiye’de de sıklıkla tercih ediliyor. Benzer kararların diğer ülkelerde çıkıp çıkmayacağı konusunda net bir bilgi yok.

 

Genel olarak radyasyon konusu birçok ülke için endişe yaratan bir durum olabilir. Çünkü Fransa, iPhone 12 cihazlarının artık satılmadığını kontrol etmeleri açısından mağazalara temsilci göndereceğini belirtti. Yani durum oldukça ciddi diyebiliriz.

 

Apple Radyasyon Sorununu Nasıl Çözebilir?

Fransız yetkililer, iPhone cihazlarının bir yazılım güncellemesiyle radyasyon sorununu çözebileceğini açıkladı. Fransız yetkilisi olan Barrot, yaptığı açıklamada radyasyon kuralının herkes için aynı olacağını belirtti. Dijitalleşme ve Telekomünikasyon Bakanı, Fransa’daki düzenlemeye uyabilmek için sadece birkaç hafta süre verdiğini söyledi. Aynı zamanda Barrot, Fransız izleme kuruluşunun bulgularıyla kartopu etkisi yaratabileceğini konusunda bilgi verdi. Buna ek olarak iddialara göre, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalarda ABD’li teknoloji devinin güncelleme yapmasını gerekli gördüğünü söylüyor. Ancak güncelleme gelene kadar Fransa’da iPhone 12 model telefon satışını durdurduğunu belirtti.

 

Fransa’daki yasak haberi, Apple’ın yeni iPhone 15 serisini tanıtmasından hemen sonra geldi. Fransız bakan ise ANFR’in kamuoyu duyurusunu yayınladığı sırada önemli bir gazeteye röportaj verdi. Üstelik bu haber, Apple’ın yeni model tanıtımıyla birlikte geldi. Tüm bu olayların tesadüf olmadığını söyleyebiliriz.