Telefon iPhone 11 ve iPhone 12 Karşılaştırması

iPhone 11 ve iPhone 12 Karşılaştırması

Bu yazımızda iPhone 11 ve iPhone 12 karşılaştırmasında bulunduk. Sizler de bu modelleri inceleyebilir ve aradığınız 2. el telefonlara EasyCep üzerinden ulaşabilirsiniz. 09-01-2023

Bugünlerde sıfır telefonların oldukça yüksek fiyatlara satılıyor olması, 2. el telefonlara olan rağbeti iyice artırmış durumda. Ancak 2. el telefon yerine yenilenmiş bir cihaz tercih etmek çok daha mantıklı görünüyor. Gerek profesyonel ellerde yapılan test ve yenileme işlemleri gerekse garantisi ve avantajlı fiyatlarıyla yenilenmiş telefonlar, 2. el telefonlardan daha güvenli görünüyor. Bu yüzden 2. el telefon piyasasının özellikle aranan telefonları olan iPhone 11 ve iPhone 12 arasındaki karşılaştırmayı sizler için derledik.

 

iPhone 11 ve iPhone 12 karşılaştırmasında cihazların dış görünümlerinden ziyade donanımsal özelliklerindeki farklar göze çarpıyor. Ancak öncelikle bu cihazların tasarım ve ekran boyutu özelliklerine bakalım.

 

Tasarımsal Açıdan İnceleme

iPhone 11 ve iPhone 12 arasındaki fark, tasarımsal anlamda pek fazla değil, ancak her iki telefonun da kendine has ayrıntıları var. Örneğin, iPhone 12'nin kenar çerçevesi düz gelirken iPhone 11'de aynı alanın dışa doğru bombeli olduğu görülmekte. Bu durum, elde tutuş açısından iPhone 12'yi biraz daha güvenli kılıyor. Bombeli bir çerçeveye sahip iPhone 11'in ise elden kayması daha olası görünüyor. 

 

Apple'ın her yeni modelinde ağırlık ve incelik normal olarak değişiklik gösteriyor. iPhone 11 ve iPhone 12 karşılaştırmasında ise bu durum, iPhone 12'nin 0.9 mm daha ince ve 32 gram daha hafif yapısıyla kendini gösteriyor. Dolayısıyla iPhone 11’in ekran boyutunun, iPhone 12'ye göre biraz daha küçük olduğu görülüyor.

 

Bunun yanında iPhone 12, 4 farklı boyut ve modele sahip. Örneğin, iPhone 12 Mini, 5.4 inç; iPhone 12 ve iPhone 12 Pro, 6.1 inç ve iPhone 12 Max ise 6.7 inç ekrana sahip. iPhone 11 ise 3 modelden oluşuyor. Ayrıca iPhone 11’in ekran boyutu temel model için 6.1 inç olurken iPhone 11 Pro’nun 5.8 inç, iPhone 11 Pro Max’ın ise 6.5 inç olarak sıralanıyor.

 

Bu özelliklerin yanı sıra her iki iPhone modeli de IP68 korumaya sahip. Bu da telefonların toz geçirmez ve 1.5 metreye kadar suya dayanıklı olduklarını gösteriyor. Ayrıca cihazlarda kulaklık için jack girişi bulunmuyor fakat hem iPhone 11 hem de iPhone 12 kablosuz şarj özelliğine sahip.

 

Renklere önem verenler için iPhone 12'nin mavi, mor, yeşil, kırmızı, beyaz ve siyah olmak üzere piyasada 6 farklı rengi bulunuyor. iPhone 11’in ise sarı, mor, yeşil, kırmızı, beyaz ve siyah olmak üzere 6 farklı renkte modeli var.

 

Donanımsal Açıdan İnceleme

Donanım performansı olarak iPhone 11 ve iPhone 12 karşılaştırması yapıldığında, daha yeni bir zamanda piyasaya sürülen iPhone 12 daha fazla avantaj sağlıyor. Ayrıca iPhone 11, Apple'ın A13 işlemcisini kullanırken iPhone 12'de A14 işlemci mevcut. A14 Bionic işlemci, tek çekirdekli işlemlerde yüzde 18.4, çok çekirdekli işlemlerde ise yüzde 17.6 olmak üzere A13’ten daha hızlı. 

 

iPhone 11 ve iPhone 12 karşılaştırmasını depolama alanı üzerinden yaptığımızda her iki cihazın da Apple'ın önceki versiyonlarından pek farklı olmadığı görülüyor. Temel modellerde 64 GB, 128 GB ve 256 GB seçenekleri mevcutken Pro modellerinde ek olarak 512 GB seçeneği de bulunuyor.

 

Batarya kapasitesi konusunda iPhone 11 ve iPhone 12 karşılaştırmasını yaparken kafaların karışması muhtemel. Bunun nedeni iPhone 11'in batarya kapasitesinin iPhone 12'den daha yüksek olması. Öyle ki iPhone 11’in batarya kapasitesi 3110 mAh iken iPhone 12'nin ise 2815 mAh. Ancak kullanım ve cihazın pil harcama süreleri göz önünde bulundurulduğunda bu özellikler bir miktar farklılık gösteriyor. 

 

Buradaki farkı iPhone 12'nin A14 Bionic işlemcisi yaratıyor çünkü bu işlemci, batarya kapasitesini daha tasarruflu kullanıyor. Böylece iPhone 11 ve iPhone 12 arasındaki fark, batarya kapasitesi söz konusu olduğunda hemen hemen hiç anlaşılmıyor. Öyle ki iPhone 11; 17 saat video oynatma, 10 saat online video izleme ve 65 saate kadar ses çalma süresi sağlarken iPhone 12 ise yine 17 saate kadar video oynatma, 11 saate kadar online video izleme ve 65 saate kadar ses çalma özelliği sunuyor.

 

Hangi Cihazın Ekranı Daha Gelişmiş?

iPhone 11 ve iPhone 12 arasındaki fark, ekran tasarımları konusunda kendini daha fazla hissettiriyor. Örneğin, iPhone 11, LCD Liquid Retina HD ekrandan oluşurken iPhone 12 ise OLED Super Retina XDR ekrana sahip. Böylece iPhone 12, kullanıcılara daha yüksek kontrast ve parlaklık oranları sunuyor. Ayrıca iPhone 11'in çözünürlüğü 1792 x 828 iken iPhone 12 ise 2432 x 1170 piksel çözünürlük sağlıyor.

 

Kamera Açısından Karşılaştırma

iPhone 11 ve iPhone 12 karşılaştırmasında sıra kameralara geldiğinde akıllara oldukça bilindik sorular geliyor. “Kamera özellikleri ve kamera kalitesi nasıl?”, “Kaç kamerası var?” ve “Gece görüşü nasıl?” gibi sorular bunlardan bazıları.

 

Kamera özelliklerinde iPhone 11 ve iPhone 12 arasında temelde bir fark yokmuş gibi görünüyor çünkü her iki cihaz da arkasında 12MP dual merceğe sahip. Ayrıca ultra geniş ve geniş lenslere sahip kamera kalitesi farkı, iPhone 12'de biraz daha geniş açı ile kendini gösteriyor.

 

Yapılan testlerde kamera özellikleri her iki cihazda da ortaya konuyor. Odaklama konusunda iPhone 11, renkleri daha iyi yansıtırken iPhone 12, kamera kalitesi ile ışığı daha iyi veriyor. Yine de tüm özellikler birleştiğinde arada pek bir fark bulunmuyor.

 

Kamera özelliklerinde konu bir enstantane yakalamak olduğunda iPhone 11 ve iPhone 12 karşılaştırmasında alınan sonuç yine birbirine yakın çıkıyor. Portredeyse iPhone 12, kamera kalitesini biraz daha belli ediyor ve daha parlak çekimler sunuyor. Ayrıca iPhone 12’de renkler, iPhone 11'e göre biraz daha sıcak görünüyor.

 

Kamera özellikleri birçok kullanıcı için önemli. Özellikle de selfie çekimleri için ön kamera kalitesi gittikçe daha fazla önem kazanıyor. Bu yüzden ön kameralar da kamera özellikleri bakımından artık daha fazla anlam ifade ediyor. Bu yüzden iPhone 11 ve iPhone 12 karşılaştırması ön kamera özellikleri üzerinden yapıldığında iPhone 11'in renklerinde iPhone 12'ye göre biraz daha bulanıklaşma mevcut. 

 

Geniş açılı çekimlerde ise iPhone 12'nin esas kamera özellikleri kendini gösteriyor. Özellikle iyi aydınlatılmış mekânlarda iPhone 12 ile çok daha geniş açılı pozlar yakalamak mümkün oluyor. Ayrıca detaylar da daha fazla belli oluyor. Gece çekimlerinde ise iki versiyonun da kamera özellikleri arasında pek fazla fark yok. iPhone 11 ve iPhone 12 karşılaştırmasının bu aşamasında her iki cihazın da gayet iyi iş çıkardığı görülüyor.

 

iPhone 11 ve iPhone 12, karşılaştırma testlerinde genel olarak birbirine yakın sonuçlar veriyor. Ancak daha yeni olduğu için iPhone 12 biraz daha önde görünüyor. 

 

iPhone 11 ve iPhone 12, 2. el iPhone piyasasının şu sıralar en çok tercih edilen ürünlerinden. Her iki telefon da kamera özellikleri bakımından birbirine yakın. Batarya kapasiteleri farklı olsa da işlemci farklılığı sayesinde cihazların kullanım süreleri hemen hemen aynı kullanım süresi sağlıyor fakat tasarım olarak bazı ufak farklılıklar mevcut. Örneğin, iPhone 11’in ekran boyutu, iPhone 12 ekranına göre daha küçük.

 

Sonuç olarak her iki telefon da oldukça başarılı bir tasarım ile kullanım kolaylığına sahip ve hız bakımından oldukça tatminkâr. Bu yüzden seçiminizi kullanım alışkanlıklarınıza göre yapmanız mantıklı görünüyor. Aradığınız 2. el iPhone telefonlara, Türkiye’nin en büyük yenilenmiş telefon marketi olan EasyCep üzerinden 12 ay garantili olarak ulaşabilirsiniz.