Tablet iPad Air mi iPad Pro mu? 

iPad Air mi iPad Pro mu? 

Sürekli yenilenen teknoloji ile birlikte iPad modelleri rağbet gören ürünler arasında yer almaya başladı. Yazımızda iPad Air mi iPad Pro mu anlatacağız. 12-05-2023

Sürekli yenilenen teknoloji ile birlikte iPad modelleri rağbet gören ürünler arasında yer almaya başladı. iPad'ler, iş yazışmaları, iletişim ve oyun oynamak gibi alanlarda, iPhone ve Android telefonların yanında iyi bir seçenek olma yolunda ilerliyorlar. 

 

Dolayısıyla modeller arasında karşılaştırmalar yapılması da kaçınılmaz oldu. Çünkü her kullanıcı kendisine hitap eden ve uzun süre işini görebilecek cihazları tercih etmekte. Tasarım, kalınlık, ağırlık, ekran özellikleri, renk doğrulukları, performanslar ve kamera kalitesi bazında kullanıcılar seçimlerini yapmakta.

 

iPad modellerinden her kullanıcının beklentisi farklı olabileceği için ona göre bir karşılaştırma yapmak da mümkün. Son dönemin en çok tartışılan konularından bir tanesi de iPad Air mi iPad Pro mu? İki model de kullanışlı olmalarının yanında kendilerine özgü özellikleri ile öne çıkmakta. Öyleyse iPad Air ve iPad Pro karşılaştırması yapmaya ne dersiniz? 

 

iPad Air ve iPad Pro Tasarım Karşılaştırması 

Tasarım teknolojik cihazlarda en önemli noktalardan bir tanesi. Kullanıcılar satın almadan önce iPad modellerinin uzun ömürlülüğü ve sunduğu özellikler kadar dış görünüşlerine de dikkat etmekte. iPad Air ve iPad Pro modellerini karşılaştırdığımız da benzerlikleri ve farklılıkları bir arada görebiliriz. 

 

Hem iPad Air hem de iPad Pro tasarım anlamında endüstriyel köşelere sahip. Aynı zamanda iki modelinde kenarları düz. Sadece iPad Air modelinin ekran boyutu ve çözünürlüğü daha küçük. Fakat yine de ondan büyük olan iPad Pro ile neredeyse aynı boyutta. 

 

iPad Air ve iPad Pro Ekran Özellikleri 

iPad Air ve iPad Pro ekran özellikleri bakımından farklılıklar göstermekte. Bu farklılıkları ekran boyutları ve çözünürlük, renk doğruluğu ve parlaklık, Apple pencil uyumluluğu şeklinde sıralayabiliriz. 

 

Ekran Boyutları ve Çözünürlük 

iPad Air 10,9 inç ekrana sahiptir. iPad Pro’da ise 11 inç ekran ve 12.9 inç ekran seçenekleri mevcut. 10,9 inç iPad Air ile 11 inç iPad Pro arasında ekran boyutu farkı oldukça azdır. iPad Air’in 2360x1640 oranında çözünürlüğü varken iPad Pro’nun çözünürlüğü ise 2388x1668 şeklindedir.

 

Renk Doğruluğu ve Parlaklık 

iPad Air ve iPad Pro modellerinin her ikisi de geniş renk yelpazesine sahiptir. Sadece iPad Air modelinin sunduğu renk seçenekleri biraz daha zengin. iPad Air uzay grisi, yıldız ışığı, mor, mavi ve pembe renklerde sunulurken, iPad Pro modelinde yalnızca gümüş ve uzay grisi renkler hakim. 

 

Parlaklık açısından da iPad Pro modelinin öne geçtiğini görmek mümkün. iPad Air 500 nit parlaklıkla öne çıkarken, iPad Pro 600 nit maksimum parlaklığı ile dikkat çekmekte. Ayrıca bu oran sadece HDR içeriklerinde 1600 nite kadar çıkabilmekte. 

 

Apple Pencil Uyumluluğu 

İki cihazda da Apple Pencil uyumluluğu mevcut. Bu yönden aksesuar anlamında iki cihazın birbirinden pek farkı olmadığını söylemek mümkün. Hem iPad Pro hem de iPad Air’de 1. ve 2. nesil Apple pencil aksesuarı ile rahatlıkla kullanılabilir. Sadece cihazların piyasaya sürüldüğü nesillere dikkat etmek gerek. Ayrıca iPad Air 5.nesil modeller de Apple Pencil 2.nesil ürünleri ile desteklenmekte. 

 

iPad Air ve iPad Pro Performansı 

iPad Air ve iPad Pro tablet karşılaştırması yaptığımızda her ikisinin de yüksek düzeyde performans sunduğunu görebiliriz. iPad Pro Apple’ın Mac için tasarlanan en son özel silikonlu M2 çipi ile öne çıkmakta. M2 çip aynı zamanda ilk defa ProRes video kaydı ve medya hızlandırma sağlayan özelliğe sahip. 

 

iPad Air de ise M1 oranında çip mevcut. Mac kategorisinde her iki çip de ProRes iş akışları için ayrılan daha anlamlı geliştirmelerle kullanıcıların ihtiyaçlarına yanıt verebilmeye yönelik düzeyde performans sunmakta. Sadece Apple, "M2" çipinin watt başına performansı "M1"e göre yüzde 18 daha hızlı CPU, yüzde 35 daha güçlü GPU ve yüzde 40 daha hızlı Neural Engine sayesinde ileri taşıdığını belirtiyor.

 

İşlemci ve RAM

iPad Air ve iPad Pro işlemci bakımından çok bir farklılık gözetmemekte. İki modelde de CPU işlemcisi var. Ancak RAM yani hafıza anlamında değişiklikler görebilmek mümkün. iPad Air 8 GB RAM’e sahipken, iPad Pro’da ise sizin seçtiğiniz depolama yapılandırmasına bağlı olarak 8 GB ya da 16 GB RAM mevcut. 

 

1TB veya 2 TB depolama alanı bulunduran iPad Pro yapılandırmaları, 16 GB RAM içerirken diğer bütün depolandırma yapılandırmaları 8 GB RAM diyebiliriz. iPad Air’de ise genel kullanıcılar için 8 GB yeterli durumda. Fakat 16 GB’nin aynı uygulamanın birden fazla penceresini ve bir dizi yoğun arka plan görevini işlemesi adına daha iyi bir seçim olacağını söyleyebiliriz. 

 

Depolama Seçenekleri 

iPad Air ve iPad Pro modelleri depolama anlamında birbirinden ayrılabilmekte. iPad Air’de sadece 64 GB ya da 256 GB depolama seçeneği mevcutken iPad Pro’da 128 GB, 256 GB, 512 GB’den 1 TB ve 2 TB’ye kadar bu oran uzamakta.

 

Grafik Performansı 

Grafik performansı açısından iPad Pro, iPad Air’in önüne geçmekte. iPad Pro, yüzde 15’e kadar hızlı performans gösteren 8 çekirdekli CPU ile birlikte yüzde 35’e kadar hızlı performans sunan 10 çekirdekli GPU’ya sahip. Böylece fotoğraf gerçekliğinde 3D tasarımlar yapmak kolay hale gelmekte. 

 

iPad Air’de ise, 8 çekirdekli GPU 3 kata kadar hızlı grafik performansı sağlamakta. Bu güç sayesinde Procreate ile sosyal medya için filtre hazırlamak mümkün diyebiliriz. 

 

iPad Air ve iPad Pro Kamera Özellikleri 

İki iPad arasındaki en büyük fark kamera kurulumları diyebiliriz. Arka kamera bakımından incelediğimizde, iPad Air’in sadece f/1.8 12 MP geniş kamerası olduğunu söyleyebiliriz. iPad Pro ise iPad Air ile aynı genişlikte arka kameraya sahip. Fakat iPad Pro’ya bir f / 2.4 10MP Ultra Geniş Kamera ve bir LİDAR tarayıcı eklemiş durumda. 

 

Her iki modelin de 2x optik uzaklaştırma özellikli f/2.4 12 MP ultra geniş ön kamerası var. Üstelik iPad Pro’nun ön kamerası portre moduyla birlikte portre ışığını, Animoji’yi ve Memoji’yi etkinleştirmekte. 

 

iPad Air ve iPad Pro Bağlantı Seçenekleri 

iPad Pro modeli bağlantı açısından Wİ-Fİ 6E, Bluetooth 5.3 ve mmWave 5G özellikleri barındırmakta. iPad Air’de ise Wi Fi 6, Bluetooth 5 ve Sub 6GHz özellikleri mevcut. Air modeli bağlantı anlamında yeterli görülse de daha iyi bağlantıyı tercih edenler için Pro seçeneği daha doğru olacaktır. 

 

iPad Air ve iPad Pro Batarya Ömrü 

iPad Air ve iPad Pro batarya ömrü açısından herhangi bir farklılık gözetmemekte. Her iki modelde de yaklaşık 10 saatlik bir pil ömrü bulunuyor. Bu yüzden iPad’lerde pil süresini önde tutan herkes iki modeli de tercih edebilmekte. 

 

Hangi Modeli Tercih Etmeli? 

İki cihazın da benzerlik ve farklılıklarını mevcut. Yukarıda sıraladığımız özelliklerden yola çıkarak iPad Pro’nun daha tercih edilebilir olduğunu söylemek mümkün. Bağlantı seçenekleri, kamera, ekran özellikleri ve performans anlamında iPad Pro kullanıcıların beklentilerini karşılayacak düzeyde. 


Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/blender-seti-nedir-nasil-secilir-184 linkinden ulaşabilirsiniz.