Telefon Huawei’nin Yeni Telefon Modellerinde Android Uygulamaları Desteklenmeyecek!

Huawei’nin Yeni Telefon Modellerinde Android Uygulamaları Desteklenmeyecek!

Son zamanlarda Google sıkıntıya giren Huawei, kendi işletim sistemi olan HarmonyOS Next ile Android’den kopuyor. İşte detaylar... 16-11-2023

Son zamanlarda Google sıkıntıya giren Huawei, kendi işletim sistemi olan HarmonyOS Next ile Android’den kopuyor. Özellikle Çin’den gelen bazı haberlerde HarmanyOS, Android’den ayrı olarak bir işletim sistemi haline gelebilir.

 

Biz zamanlar dönemin en iyi akıllı telefon markalarından birisi haline gelen Huawei, Google ile yaşadığı bazı problemlerden dolayı zorlanmaya başladı. Bu sebeple şirket yeni HarmonyOS’u kullanıma sundu. Aynı zamanda bazı dikkat çeken iddialar ile gündeme gelmeyi başardı. Bazı iddialara göre Huawei, Android’e tam anlamıyla veda etmeye hazırlanıyor. Bunu ise HarmonyOS Next sürümüyle başarmayı amaçlıyor.

 

Huawei Yeni İşletim Sistemini Kurmaya Hazırlanıyor

Son dönemde Çin ve ABD arasında uzun süren bir çekişme var. Özellikle ticaret savaşı, bazı teknoloji şirketlerini önemli ölçüde etkiledi. Bu markalardan biriside Huawei oldu. Üstelik firma öncesinde Google ile ayrılık yaşamıştı. Tüm bu problemlerle birlikte Google’ın Play Store hizmetlerini kullanmamaya başladı ve yeni işletim sistemi olan HarmonyOS piyasaya sürüldü. Böylece Huawei, kendi işletim sistemi adı altında kullanıma sunarak sistemin Android tabanlı olmadığını belirtti. Fakat bazı iddialara göre tam olarak böyle değil.

 

Bunun sebebi ise HarmonyOS’un aslında Android sisteminin bir parçası olmasıdır. Yani Android uygulamaların yüklenmesini sağlayan APK uzantılı dosyaları çalıştırabiliyor. Fakat bugün ortaya çıkan bazı iddialar, bu durumun yakın bir zamanda değişeceğini belirtiyor. Huawei, HarmonyOS Next sürümü ile Android hizmetlerinin tamamından kopacak.

 

HarmonyOS Next Sürümünde Android Hizmetler Yer Almayacak

Huawei, bu senenin başında bir konferans düzenledi. Konferansta HarmonyOS Next adı verilen yeni işletim sisteminden söz etti. Bununla beraber yeni sürüm hakkında pek fazla detay vermedi. Fakat iddialara göre yeni sürüm, Android hizmetlerinde yer almayacak ve tam anlamıyla kendi başına bir işletim sistemi olacak. Tüm bu iddialara ek olarak bazı kanıtlarda var. Çin’in sosyal medya platformu olan Weibo’da bazı demo videolar paylaşıldı. HarmonyOS Next ile alakalı olan bu içeriklerde işletim sisteminin APK dosyalarını çalıştırmadığı görülüyor.

 

HarmonyOS Tabanlı Uygulama Geliştiricileri Ne Yapacak?

Edinilen bazı bilgilere göre Çin’de HarmonyOS tabanlı uygulama geliştiricileri büyük bir avantaja sahip oldu. Yapılan incelemelerde ülke genelinde hizmet sağlayan iş arama platformları özellikle HarmonyOS uzmanlarını arıyor. Tabii sadece bu firmalar değil Huawei’nin kendisi de HarmonyOS uzmanı yazılımcılar için harekete geçti.

 

HarmonyOS Next Android Klonu mu?

HarmonyOS işletim sistemi ilk çıktığı zamanlarda Android klonu olarak nitelendiriliyordu. Çünkü temelinde açık kaynaklı AOSP yani Android Open Source Project için geliştirilen bazı bileşenler kullanılıyor. Bu konuda açıklama yapan HarmonyOS’un babası olarak tanınan Mr. Wang Chenglu ise Android işletim sistemi kodlarının tamamının Google tarafından geliştirilmediğini belirtti. Yani bu kodların aynı zamanda açık kaynak topluluğu üzerinden geldiğini belirtiyor.

 

Tüm bunlara ek olarak kendi işletim sistemlerinin hem Android hem de İOS’tan farklı olduğunu ve HarmonyOS’un birden fazla cihazda çalışması amacıyla tasarlandığını açıkladı. Huawei’ye göre HarmonyOS Next, teknik açıdan dünyadaki diğer işletim sistemlerine liderlik edebilir. Ancak sistem üzerindeki çalışmaların hala devam ettiğini belirtti.

 

Bu durumda Huawei, HarmonyOS Next ile tamamen bağımsız bir işletim sistemini ortaya koymaya çalışıyor diyebiliriz. Android’i tamamen terk etmeyi planlayan şirket, HarmonyOS Next ile bunu sonlandıracak. Fakat tüketiciler tarafından nasıl bir geri dönüş olacağı konusunda yorum yapamıyoruz. Genel olarak Huawei, yeni işletim sistemi HarmonyOS Next ile Android’den tamamen kopmaya hazırlanıyor.