Telefon Huawei Kullanıcılarına İyi Haber: Android Uygulamaları Çalıştırmaya Devam!

Huawei Kullanıcılarına İyi Haber: Android Uygulamaları Çalıştırmaya Devam!

Huawei HarmonyOS Next sürümünün yayınlanmasına az bir zaman kaldı. Huawei’nin açıklamalarına göre HarmonyOS Android uygulamaları desteklemeyecekti. 22-11-2023

Huawei HarmonyOS Next sürümünün yayınlanmasına az bir zaman kaldı. Huawei’nin açıklamalarına göre HarmonyOS Android uygulamaları desteklemeyecekti. Ancak yeni çıkan haberler tam olarak gerçeği yansıtmıyor.

 

Bilindiği üzere Huawei HarmonyOS işletim sisteminde Android ve APK dosyaları desteklenmeyecekti. Fakat HarmonyOS, Android için yapılmış uygulamaları aslında destekliyor. Firma ise Android için yapılan uygulamaları desteklemeyeceğini söylemişti. Buna ek olarak Huawei yöneticileri, HarmonyOS'un 4 farklı işletim sistemiyle 100 milyondan fazla cihaza yüklendiğini belirtti. Ancak Çin dışındaki cihazlar açısından HarmonyOS dağıtımı için bir planlama yok. Bu durumda Çin dışındaki Huawei kullanıcıları, Android tabanlı uygulamaları kullanmaya devam edecek.

 

Çin dışındaki tablet ve telefonlarda HarmonyOS ile görünümü tamamen aynı olacak. Bu Android tabanlı işletim sistemi, Google hizmetleri ve uygulamalarıyla birlikte Android uygulamaları kullanmaya izin verecek. Bazı iddialara göre Huawei, dünyanın dört bir yanından geliştiricilere destek vermeye devam edecek. Aynı zamanda Huawei, Google uygulamaları açmayan telefonların eksikliklerini gidermek için büyük bir geliştirici ağına destek sağlıyor.

 

HarmonyOS Sadece Çin’de Android Uygulamaları Desteklemeyecek

Huawei yönetiminin yaptığı açıklamaya göre, HarmonyOS sadece Çin dışında satışa sunulan cihazlarda Android uygulamaları destekleyebilir. Şirket, EMUI destekli olan Android işletim sistemini kullanacak. Yani Android uygulamaları sadece Çin’de geçerli olacak diyebiliriz.

 

Geçtiğimiz ağustos ayı itibariyle Huawei geliştiricileri, Huawei Geliştiriciler Konferansı 2023’ü düzenlemişti. Bununla beraber etkinlikte HarmonyOS Next adı verilen yeni sürümü duyurmuştu. İşletim sisteminin ise 2024 senesinde yayınlanması planlanıyor. Ardından işletim sisteminin halka açık lansmanı yapılacak.

 

Huawei Android Uygulamalarını Çalıştırmaya Devam Edecek

Huawei, teknoloji sektöründe önemli bir konumda yer alıyor. Fakat Google ile yaşadığı bazı sorunlar yüzünden yeni HarmonyOS işletim sistemini tasarladı. Ardından Huawei, HarmonyOS Next sürümünün Android uygulamalarını çalıştırmayacağını söyledi. Fakat yeni gelen habere göre Çin dışındaki Huawei cihazlarında APK veya farklı online mağazalardan indirilen Android uygulamalar kullanılabilecek.

 

Huawei Yöneticileri Bu Konuda Ne Diyor?

Huawei, geçtiğimiz senelerde küresel pazarda büyümeyi amaçladıklarını belirtmişti. Çinli teknoloji devi, bu aşamada kendisini dünyanın en gelişmiş donanım ve yazılım üreticilerinden biri olarak görüyor. Aynı zamanda Huawei, dünya çapında Emotion UI çatısı altında işletim sistemi yayınlayacağını resmi olarak duyurmuştu. Ardından Emotion UI yerini HarmonyOS işletim sistemine bıraktı. Bununa beraber HarmonyOS, tüm eksikliklerini tamamladıktan sonra tüm Huawei kullanıcıları için kullanılabilir olacak diyebiliriz.

 

Huawei Neden Böyle Bir Karar Aldı?

Huawei, bir süredir kendi işletim sistemi olan HarmonyOS yazılımını geliştiriyordu. Özellikle yeni model akıllı telefon kullanıcılarını ilgilendiren bazı iddialar gündeme geldi. ABD’nin en büyük teknoloji şirketi olan Google ile çeşitli sorunlar yaşayan Huawei, yeni HarmonyOS işletim sistemini Android ve APK uygulamalarını desteklemeyeceğini belirtmişti. Görünüşe göre ABD ve Çin arasında meydana gelen yüksek rekabet ortamında bazı şirketler olumsuz etkilenmiş gibi görünüyor. Huawei akıllı telefonlarda kullanılan Android işletim sistemi farklı özelliklere sahip olsa da kullanıcıların tüm isteklerine cevap verecek.

 

Genel olarak Huawei’nin HarmonyOS Next sürümü, Android uygulamaları kullanılabilir olacak. Fakat Çin sınırlarında Android uygulamalarını desteklemeyeceğini belirtmekte fayda var. Bu durum Huawei kullanıcıları açısından gergin bekleyişi sonlandırabilir.