Telefon Gözleriniz İçin Rahat Bir Deneyim: Google Chrome Karanlık Mod Nasıl Kullanılır?

Gözleriniz İçin Rahat Bir Deneyim: Google Chrome Karanlık Mod Nasıl Kullanılır?

Teknoloji devi Google, Chrome için getirdiği yeni sürüm ile tüm internet sitelerini karanlık temada kullanmanıza imkân sağlıyor. 27-12-2023

Karanlık tema veya karanlık modlar, akıllı cihazlarda en çok aranan tasarım detaylarından birisidir. Özelikle Android 10 ve İOS 13 ile birlikte yayılan karanlık mod, beyaz arayüzleri siyah hale getiriyor. Hatta siyah ekran sayesinde AMOLED ve OLED ekranlar daha az enerji harcıyor. Üstelik karanlık mod ile geceleri telefon kullanmak daha pratik hale geliyor. Kısaca karanlık temanın akıllı cihazlar için önemi oldukça büyük diyebiliriz. Bu sebeple siyah ekranı sevenler adına Google, Chrome için karanlık mod özelliğini geliştirdi.

 

Google Chrome Karanlık Mod Nedir?

Google, Chrome için geliştirdiği özel bir eklentiyi çok öncesinde sunmuştu. Yeni eklentisi sayesinde karanlık mod avantajı sağlamayan internet siteleri bile karanlık temayla kullanılabiliyor. Farklı bir deyişle bu eklenti, tüm interneti karanlık temada gezinmeyi sağlıyor. Bunun yanı sıra sadece Google değil, Apple’da mobil işletim sistemleri için karanlık modları sunmaya başlamıştı. Şimdi ise birçok uygulamada karanlık mod özelliği bulunuyor.

 

Google Chrome Karanlık Mod Nasıl Yapılır?

Çok basit bir eklenti yardımıyla tüm internet deneyiminizi karanlık mod ile sürdürebilirsiniz. Bunun için ilk olarak Chrome web mağazasına ulaşmak gerekiyor. Mağazadan indirilen ‘’Dark Reader’’ isimli uzantı, neredeyse tüm internet sitelerine uyum sağlayabiliyor. Yine de bu eklentiyle sitelerin geneli siyah arka planda görünse de her internet sitesinde aynı olmayabiliyor.

 

Google Chrome karanlık mod yapmak için izlenmesi gereken adımlar:

  • -Google Chrome web mağazasından Dark Reader uzantısını bulun.
  • -Sağda yer alan Chrome’a ekle butonuna basın.
  • -Tarayıcı çubuğunda sağ kısımda ve üst köşede bulunan Dark Reader logosuna tıklayın.
  • -Bu kısımdan karanlık modu istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz.

 

Bu yöntem ile ziyaret edilen tüm web siteleri otomatik olarak karanlık modda açılıyor. Varsayılan bu ayar, Google Chrome’un kendi arayüzü için geçelidir. Ancak Dark Reader eklentisi, tüm internet sitelerini karanlık moda çeviriyor.

 

Google Chrome Karanlık Mod Telefonda Nasıl Yapılır?

Google Chrome varsayılan karanlık modu aktif etmek için birkaç basit adımı izlemeniz yeterli olacaktır.

 

  • -İlk olarak İOS veya Android cihazlarınızdan Google Chrome açın.
  • -Arama çubuğundan ‘’chrome://flags’’ komutunu aratın.
  • -Açılan sayfada arama çubuğuna ‘’Dark Mode’’ yazın.
  • -Altında bulunan ‘’Force Dark Mod efor Web Contents’’ tercihini değiştirerek ‘’ENABLE’’ yapın.
  • -Tarayıcınızı kapatarak tekrar açın.

 

Genel olarak bu yolu izlediğinizde Google Chrome karanlık modu aktif edebilirsiniz. Fakat Android cihazlarda bu yol ile karanlık mod açtığınızda bazı görsel sorunlar gündeme gelebilir. Karanlık modu kapatmak için ‘’DISABLE’’ seçeneğine basabilirsiniz.

 

iPhone (İOS)’da Google Chrome Karanlık Mod Nasıl Yapılır?

iPhone kullanıcıları, karanlık mod kullanmak istiyorlarsa İOS 13 ve üzerinde bir sürüme geçiş yapmalılar. Aksi takdirde karanlık mod seçeneği ayarlar kısmında görünmüyor. Apple, İOS 13’den eski sürümler için tema değişimi özelliğini sağlamıyor. Bunun dışında İOS cihazlarda karanlık mod yapmak için:

 

  • -Cihazınızın ‘’Ayarlar’’ kısmına gidin.
  • -‘’Ekran ve Parlaklık’’ seçeneğini seçin.
  • -Açılan menüde koyu modu seçin.

 

Özetlemek gerekirse, koyu modlar artık birçok kişinin tercih ettiği temalardan birisi haline geldi. Aynı şekilde Google Chrome, Dark Reader eklentisi sayesinde birçok kullanıcısını mutlu edecek gibi görünüyor.