Telefon Google Takvim Desteği Kesintisi Hangi Kullanıcıları Etkileyecek?

Google Takvim Desteği Kesintisi Hangi Kullanıcıları Etkileyecek?

Google, aldığı kararla Google Takvim uygulaması için güncelleme yapmayacağını açıkladı. Artık bazı eski Android sürümleri Google Takvim güncellemeleri almayacak. 27-11-2023

Google, aldığı kararla Google Takvim uygulaması için güncelleme yapmayacağını açıkladı. Artık bazı eski Android sürümleri Google Takvim güncellemeleri almayacak.

 

Android için en popüler uygulamalardan birisi olan Google Takvim için devir kapanıyor. Bu uygulama, takvim ve zamanlama uygulaması olarak ücretsiz ve tüm Android kullanıcıları tarafından kullanılıyordu. Google, aldığı kararla Android sürümlerinden desteğini çekmeye başlıyor. Bu durum iddialara göre bir Android geliştiricisi tarafından fark edildi. Duruma göre Google, son sürümleriyle kullanıcıların uygulamayı kullanabilmesi için çeşitli gereklilikleri karşılamasını bekliyor. Yani Android cihazların, Android Oreo (8.0) veya daha yüksek bir sürüm kullanmalarını istiyor.

 

Bilindiği üzere Google Takvim, birçok Android kullanıcısının en fazla kullandığı uygulamalardan birisidir. Google Takvim sayesinde toplantılar planlanabilir, etkinlikler düzenlenebilir ve notlar alınabilir. Takvime bakılmak istendiği zaman ilk olarak Google Takvim açılıyor. Bu sebeple Android kullanıcıları için oldukça önemli bir uygulama diyebiliriz.

 

Google Bu Konuda Ne Dedi?

Google, takvim desteğini kesmesiyle alakalı bildiri yayınladı. Aynı zamanda takvim uygulaması için Android sürümünde olan değişik hemen uygulamaya konuldu. Genel olarak duruma baktığımızda şaşırtıcı değil. Çünkü Google, Android Oreo altında bulunan tüm Chrome sürümleri için desteğini sonlandırmıştı. Ardından Google, Android 7 ve öncesi tüm sürümlere bildirimini yolladı. Bildirimde ise mevcut Android sürümünün artık desteklenmediğini ve Google Takvim kullanmaya devam etmek için işletim sisteminin güncellenmesi gerektiğini belirtti.

 

Google’ın yaptığı bu duyuru masaüstü Chrome ve Android Chrome’u etkilemişti. Yani Android Nougat veya daha düşük bir Android sürümü, Chrome 120’yi desteklememeye başladı. Ardından Google milyonlarca insanın günlük hayatını düzenlemek amacıyla kullandığı Google Takvim için aynı şeyi yaptı. Google’ın mesajına göre, birçok özellik ve geliştirme için tüketiciler cihazlarını Android’in en yeni sürümüne güncellemelidir. Böylece kullanıcılar uygulamaları daha verimli kullanabilecek ve cihazlarının güvenliğini daha verimli bir şekilde sağlayabilecekler.

 

Google Neden Takvim Desteğini Sonlandırıyor?

Google sadece takvim uygulamasını değil genel olarak Android üzerinden elini çekmeye başlıyor. Bunun temel sebebi ise güvenlik sorunları diyebiliriz. Özellikle Nougat gibi tüm eski sürümler, Google’ın yeni güvenlik sistemleriyle çalışamıyor. Çünkü yeni güvenlik özellikleri, Android cihazlara kıyasla tüm saldırılara açık hale geliyor. Yani eski işletim sistemlerine uygulama sunmak, kullanıcıları riske atan bir durum haline geldi.

 

Genel olarak şirket büyük olasılıkla güvenlik kaygılarından dolayı Android cihazların eski sürümlerine yönelik desteği durduruyor. Google özellikle bilgisayar korsanlığı ve veri hırsızlığına karşı önlemlerini artırıyor. Bu sebeple daha duyarlı olarak müşterileri güvenliğinden emin olmayı hedefliyor.

 

Google Takvim Açılmayacak mı?

Artık Android Nougat kullanan tüm cihaz sahipleri, Pie, Oreo, Android 10 veya daha yeni sürümlere geçmelidir. Aksi takdirde Android Nougat sürümünde takvim uygulamasını açmak mümkün olmayabilir. Bununla beraber WhatsApp, Android 5.0 ve daha eski sürüm cihazlarda güncelleme almamaya başlıyor. Yani yeni güvenlik yaması ve özellikler artık eski telefonlara gelmeyecek.

 

Sonuç olarak Google’ın aldığı bu karar, uygulamaların güvenliği açısından önemli bir mesele haline geldi. Yine de milyonlarca insanın günlük hayatını düzenlemek için kullandığı bu popüler yazılımın eksikliği birçok kişiyi olumsuz etkileyebilir. Yani Google, Android kullanıcılarını en az Android 8 Oreo’ya davet ediyor. Üstelik bundan önceki tüm sürümlerde Takvim uygulamasını tamamen kullanıma kapattı. Bu sebeple Android 8 güncellemesi artık zorunlu hale geldi.