Telefon Google’ın Yeni Zorunlu Özelliği Passkeys, Şifreleri Tarihe Karıştıracak!

Google’ın Yeni Zorunlu Özelliği Passkeys, Şifreleri Tarihe Karıştıracak!

Artık internette şifre kullanmasanız nasıl olurdu? Kulağa tehlikeli gelse de Google artık tüm kullanıcıları için Passkeys özelliğini aktif edecek. Yeni şifre anahtarı özelliğiyle kullanıcılar... 13-10-2023

Artık internette şifre kullanmasanız nasıl olurdu? Kulağa tehlikeli gelse de Google artık tüm kullanıcıları için Passkeys özelliğini aktif edecek. Yeni şifre anahtarı özelliğiyle kullanıcılar, şifre kullanımına gerek duymadan hesaplarına giriş yapabilecekler.

 

Google, yeni özelliği olan Passkeys için ‘’şifreler için sonun başlangıcı’’ ifadesini kullanıyor. Passkeys sayesinde şifrelerden tamamen kurtulacaksınız. Bu yeni özellik ile şifre kullanımı tamamen bitecek. Yani şifre yerine PIN veya biyometrik kullanılacak. Kullanıma sunulan bu özellik, şimdiden birçok şirketin destekçisi haline geldi bile. Yahoo! PayPal gibi birçok firma yönetici hesaplarından da Passkeys özelliği aktifleştirilebilecek.

 

Passkeys Özelliği Nedir?

Kullanıcılar, Google hesabına girerken şifre yerine alternatif bir yol ile karşılaşacaklar. Passkeys özelliğini deneyen tüm kullanıcılar, Google’a ait olan uygulamalarda veya Google hesabıyla bir internet sitesinde oturum açacakları zaman yüz taraması, parmak izi veya PIN kodu tercih edebiliyorlardı. Ancak bu özellik henüz test aşamasındaydı. Bu özellikle alakalı yapılan son açıklamada artık tüm kullanıcılar için kullanılacak. Google sadece bireysel kullanıcılar için değil kurumsal kullanıcıları içinde bu yeni özelliğini zorunlu olarak aktif hale getirecek. Kullanıcılar, artık Google hesabına giriş yapmak istediğinde şifre yerine biyometrik veri veya PIN kodunu kullanacak.

 

Passkeys Özelliği Nasıl Kullanılır?

Şifre kullanımını ortadan kaldıran Google, Passkeys özelliğiyle birlikte güvenliği başka bir boyuta taşıyor. Kullanımı ise oldukça basit. Ancak mutlaka üst sürüm cihazların kullanılması gerekiyor. Mobil cihazlar için İOS 16 veya üst sürüm, Android için ise 9.0 veya üstü sürüm olması gerekiyor. Bilgisayarlar için Windows 10 ve üzeri sürüm gerekiyor. Üstelik web tarayıcılarınızı güncellemeniz gerekli. Kurulum için ise öncelikle g.co/passkeys sitesine gidin ve kimliğinizi doğrulayın. Şifrenizi girdikten sonrasında şifre anahtarı oluşturun. Kimliğinizi doğrulamak için ise komutları izleyin ve cihazınızın gerektirdiği biyometrik kimlik doğrulama özelliğini kullanın. Böylece cihazınız için şifre anahtarınız oluşturulacaktır.

 

Passkeys özelliğini kullanmak ve aktif etmek oldukça basit. Henüz yeni olan bu özellik Google hesabınızda her an karşınıza çıkabilir. Eğer bu konu hakkında bildirim görürseniz ve özelliği kullanmak isterseniz, yapmanız gereken tek şey yönergeleri takip etmek olacak. Böylece güvenlik katmanını birkaç basit adımla aktif hale getirebilirsiniz. Ardından hesabınıza giriş yapmak için şifre kullanmanıza gerek kalmayacak.

 

Cihazınız Kayıp Olduysa Ne Olacak?

Google, Passkeys özelliğini tanıtırken bazı olumsuz durumları pas geçmedi. Eğer cihazınız kayıp olduysa, çalındıysa ve Google hesabınızda oturum açmanız gerekiyorsa bir çözüm var. Bunun için Google hesabınıza erişimi bulunan farklı bir cihaz üzerinden g.co/passkeys sitesine gidin ve her zamanki şifrenizle hesabınızda oturum açın. Kayıp olan veya çalınan cihazlarla alakalı şifre anahtarını kaldırarak şifre anahtarının yanında yer alan X’e dokunun. Silmek İçin Kaldır’a tıklayın. Böylece sürekli kullandığınız şifrenizi kullanmaya devam edebileceksiniz.

 

Google Passkeys Özelliği Avantajları

Genel olarak Google hesabınız için ekstra güvenlik katmanı oluşturmak oldukça avantajlı diyebiliriz. Çünkü Google Passkeys özelliği ile hesaplarınız daha güvenilir olacak ve giriş için biyometrik bilginiz gerekecek. Üstelik Google, Passkeys özelliğinin %40 daha hızlı olduğunu belirtti. Sonuç olarak geçmişte yaşanılan deneyimleri göz önünde bulundurursak bu özellik birçok kolaylık sağlayacak. Örnek olarak şifre hatırlama zorunluluğu tamamen ortadan kalkacak. Google, bu konuda resmi blog sayfasında açıklama yaptı. Passkeys özelliği sayesinde şifre kullanımı tamamen ortadan kalkarken kullanıcı güvenliğinin artırılacağını belirtti. Sizlerde Google Passkeys özelliğini hızlı bir şekilde aktif edebilir veya özelliğin size gelmesini bekleyebilirsiniz.