Telefon Gençlere Özel Telefon Vergi Muafiyetinde Son Durum Nedir?

Gençlere Özel Telefon Vergi Muafiyetinde Son Durum Nedir?

Seçim öncesinde gençlere özel vergi muafiyeti açıklanmıştı. İlk cep telefonu ve bilgisayar alımında sağlanacak vergi indirimi hakkında Gençlik ve Spor Bakanı açıklama yaptı! 07-08-2023

Cep telefonu ve bilgisayar fiyatlarında yaşanan artışlarla gençlere yönelik yeni vaatler sunulmuştu. Bu açıklamayla birlikte TRT bandrol ücreti, Kültür Bakanlığı payı, KDV ve ÖTV alınmayacak. Aynı zamanda aylık 10 GB ücretsiz internet verileceği, vaatler arasında bulunuyordu. Seçime giderken gençlere sunulan yeni projelerle birlikte elektronik eşyalar için vergi avantajı yakın bir zamanda getirilebilir.

 

Yapılan bu adımlarla birlikte sahip olunan kültür ve sanat değerlerinin her anlamda işlenmesi sağlanacak diyebiliriz. Aynı şekilde ülkenin teknoloji anlamında potansiyelini artırmak ve eğitim için etkili bir girişim olabilir.

 

Gençlere Özel Vergi İndirimi İçin Güncel Durum Ne?

Yapılan haberlere göre Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, İstanbul’da katıldığı etkinlikte bazı açıklamalar yaptı. ÖTV’siz bilgisayar ve cep telefonu vaadi ile alakalı çalışmaların sürdürüldüğünü, en yakın zamanda bilgilendirme açıklaması yapılacağını ifade etti. Yani henüz net bir bilgi olmamakla birlikte bu konuda henüz adım atılmadı. Bu açıklama dışında güncel bir açıklama bulunmuyor. Ancak 2023 senesi içerisinde sunulan bu vaat ile birçok kişi şimdiden fiyat araştırması yapmaya başladı bile.

 

Bilindiği üzere Cumhurbaşkanı seçimleri öncesinde gençlere sunulan birçok müjdeler var. Faizsiz evlilik kredisi, öğrenci kartıyla ücretsiz veya indirimli avantajlar, ücretsiz 10 GB internet gibi gençlere yönelik bu hizmetlerin ne zaman uygulanacağı kısa sürede sonuçlanabilir. Yakın zamanda yapılacak Kabine Toplantısı ile bu vaatlerle alakalı bir açıklamanın ve planlamanın yapılması bekleniyor.

 

Vergi İndirimiyle Telefon ve Bilgisayar Fiyatları Ne Kadar Olacak?

Vergi indirimiyle telefon ve bilgisayar fiyatlarında önemli bir indirim olacak gibi görünüyor. Örnek verecek olursak bilgisayarlarda %20 KDV alınıyor. Yani 20 bin TL olan bir bilgisayar KDV’siz 16 bin TL civarına düşüyor. Akıllı telefonlarda uygulanan vergi oranları, bilgisayarlara göre farklı. Telefonların vergisiz fiyatı olmadan %1 oranında Kültür Bakanlığı Payı alınıyor. Ek olarak ÖTV ve KDV %18 oranında fiyatlara ekleniyor. TRT Bandrol Ücreti ise %12 oranında bu fiyatlara ekleniyor. Yani telefonların fiyat bilgisine göre ÖTV oranları %25, %40 ve %50 şeklinde değişiyor diyebiliriz.

 

Telefon modelleri arasında olan iPhone 14 modeli üzerinden hesaplama yapılacak olursa, 48.304 TL’ye satılan bu cihazlar vergi indirimiyle 24 bin TL civarında satın alınabilecek. Ancak bu durum telefon fiyatlarına yani güncel kura göre değişebilir. Yapılan bu açıklama ile uygulamaya konulma süreci önümüzdeki Eylül ayına kadar sarkabileceği ihtimaller dahilinde. Bu sebeple değişen bilgisayar ve telefon fiyatları konusunda net bir indirim miktarını söylemek mümkün değil. Özellikle akıllı telefonlarda fiyatlar oldukça değişken.

 

Kimler Vergi Muafiyetinden Yararlanabilecek?

Özel Tüketim Vergisi yani ÖTV, tek aşamalı bir vergi. Aynı zamanda her ürüne vergi ekleniyor. Bu tarz bir durum, özellikle öğrencilerin ve gençlerin yeni bir telefon veya bilgisayar almasını kolaylaştıracak. Aynı zamanda bu düzenleme, bir defaya mahsus olarak gerçekleştirilecek.

 

Cep telefonları ve bilgisayarlar için vergi muafiyetinden herkes yararlanamayacak. Daha önce aktarılan bilgilere göre sadece lisans ve ön lisans bölümlerinde eğitim alan öğrencilerin yararlanacağı söylenmişti. Bu aşamada yaş sınırı gibi bilgiler, belirsizliğini korumaya devam ediyor. Yapılan bu düzenleme ise sadece bir defaya mahsus olarak gerçekleştirilecek.

 

Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/x-twitter-paylasimlariyla-sorun-yasayan-kullanicilarin-hukuki-masraflarini-ustlenecek-300 linkinden ulaşabilirsiniz.