Telefon Face ID Çalışmıyor Sorunu Nasıl Düzeltilir? 

Face ID Çalışmıyor Sorunu Nasıl Düzeltilir? 

Biyometrik bir güvenlik sistemi olan Face ID zaman zaman hata verebilir. Yazımızda sizlere Face ID çalışmıyor sorunu nasıl düzeltilir, onu anlatacağız. 02-05-2023

Biyometrik bir güvenlik sistemi olan Face ID zaman zaman hata verebilir. Kullanıcıların yazılım ya da donanım kaynaklı oluşabilecek hatalardan dolayı “Face ID çalışmıyor” ibaresi ile karşılaşması mümkün. Aynı şekilde ayarlar ve güncellemelerle alakalı sorunlarda gelişebilmekte. Dolayısıyla cihazınız “Face ID çalışmıyor” hatası verebilmekte. O halde bu sorunun nasıl düzeltildiğini birlikte inceleyelim.

 

Donanımsal ya da yazılımsal sorunlar sebebiyle hata veren “Face ID çalışmıyor” sorun çözümünden önce, Face ID nedir ve nasıl çalışır detaylı bir şekilde bilmek önem taşır. 

 

Face ID Nedir ve Nasıl Çalışır? 

Face ID, 2017 yılında piyasaya sürülen iPhone X modelinde tanıtılan bir yüz tanıma sistemidir. Ana ekran düğmesi bulunmayan Apple cihazlarda Face ID, biyometrik güvenlik sistemi olarak Touch ID’nin yerini almış durumda. 

 

Cihazın kilidini açarken şifre girme ihtiyacını ortadan kaldırdığı için son derece kullanışlıdır. Face ID, yalnızca cihazınıza bakarak kimliğinizi tanımanıza imkân sağlamakta. Telefonunuzun ayarlar bölümünden Face ID ve Parola bölümüne tıklayarak Face ID ayarla kısmını seçin. Böylece cihazınız yüzünüzün şeklini öğrenecek. Bu sistemi yine cihazınızın kilidini açmak ya da oturum açma yetkisi vermek için kullanabilirsiniz. 

 

Face ID Teknolojisinin Avantajları 

Bu teknoloji, yüz tanıma sistemli bir güvenlik sağlayıcısı olup, kullanıcılara pek çok yönden avantaj sunmakta. İçerdiği gelişmiş yapay öğrenme teknolojisi sayesinde sizin yüzünüzdeki değişiklikleri fark eder. Kullanırken güneş gözlüğü de takmanız mümkün. Hiçbir şekilde çalışmasını önlemez. Aynı şekilde makyaj yapmanız ya da sakal bırakmanız da Face ID’nin önünde bir engel değil. Siz yüzünüze ne uygularsanız uygulayın, Face ID otomatik olarak uyum sağlar. 

 

Face ID’nin sunduğu en büyük avantajlardan bir tanesi şüphesiz sahtecilik ve dolandırıcılığa karşı sistemli önlem alması. Telefonunuzu sizden habersiz çalmaya çalışacak kişiler için Face ID, karmaşık nöral ağları ile maske ya da başka tekniklerine giriş denemelerine karşı koruma sağlamakta. Bunun yanında Türk Hava Yolları, WhatsApp, Twitter, Amazon gibi çok çeşitli uygulamalara Face ID kimlik doğrulaması sayesinde güvenli giriş yapmanız mümkün. 

 

Face ID Çalışmama Sorunu Nedenleri

Face ID, genelde sorunsuz çalışan bir güvenlik sistemidir. Ancak bazen “Face ID çalışmıyor” uyarısı ile karşılaşmanız olası. Donanımsal sorunlar başta olmak üzere birçok nedene bağlı olarak bu sistem hata verebilir. Ayrıca yazılımsal sorunlar da kullanıcıların en sık karşılaştığı seçeneklerden biri. 

 

Bunun yanında telefonun aşırı güneş ya da sıvıya maruz kalması da Face ID yazılımını olumsuz etkileyen sebepler arasında gelmekte. Üstelik ağzınızı ve burnunuzu kapatan bir şey olduğunda da çalışmayacağını eklememiz gerek. 

 

Özellikle maske taktığınızda Face ID çalışması için telefonunuzu mümkün olduğunca yüksekte tutmanız şart. Çünkü maske sistemin gözlerinizi tanımasına engel teşkil etmekte. 

 

Sorunu Gidermek İçin İzlenecek Adımlar 

Face ID sorununu gidermek için izleyebileceğiniz bazı adımlar mevcut. O halde gelin, Face ID çözüm önerileri neler? Yakından inceleyelim. 

 

Cihaz Güncellemenizi Yapın

Öncelikle cihaz güncellemelerinizi kontrol etmeniz gerek. Son güncellemeyi yapmadıysanız Face ID Çalışmıyor sorunu ile karşılaşmanız mümkün. iPhone ya da iPad modelinizin Face ID’yi desteklediğinden emin olun. Ayrıca cihazınızı iOS veya iPad OS sürümüne güncellemeyi unutmayın. 

 

Face ID Ayarlarınızın Kontrolünü Sağlayın 

Face ID ayarlarınızın kontrolünü sağlamak için telefonunuzun ayarlar bölümüne gidin. Face ID ve parola bölümüne dokunun. Face ID’nin doğru ayarlandığından ve Face ID ile kullanmaya çalıştığınız özelliklerin etkin hale geldiğinden emin olun. 

 

TrueDepth Kameranın Üstünü Kapatan Bir Şey Olmadığından Emin Olun

Face ID’nin çalışmasını engelleyen etkenlerden biri de kameranın üstünün kapalı olması. Bu yüzden Face ID yüz tanımlaması yapmadan önce TrueDepth kameranızın üstünü kapatan kılıf, leke ya da ekran koruyucu bulunmadığına emin olmanız gerek. Kameranın üzeri bir şekilde kapanmışsa Face ID çalışmayacaktır. 

 

Yüzünüzün Görünmesini Önleyen Bir Şey Var mı Diye Kontrol Edin

Face ID’nin sorunsuz bir şekilde çalışması adına hem gözlerinizin hem burnunuzun hem de ağzınızın TrueDepth kamera tarafından göründüğünü kontrol etmeniz şart. Çünkü Face ID saptanmış ayar sistemini içerdiği için burnunuzu ya da ağzınızı kapatan bir şey olduğunda çalışmaz. 

 

Üstelik Face ID güneş gözlükleriyle kullanılabilecek şekilde tasarlanmış olsa da, belli ışık çeşitlerini engelleyecek bir gözlük kullanmanız durumunda TrueDepth kamera tarafından kızılötesi ışık engellenebilir. Bu yüzden Face ID’yi gözlüğünüz olmadan kullanmayı denemeniz daha sağlıklı. 

 

Yüzünüzü Tam Olarak Kameraya Dönük Tutun

Unutulmamalıdır ki Face ID iOS 16 yüklü bütün iPhone 13 ve 14 modellerde hem dikey hem de yatay yönde çalışmakta. iPhone 12 ve daha önceki modellerde sadece cihazı dikey tuttuğunuzda ve yüzünüz TrueDepth kameraya dönük durduğunda etkin hale gelmekte. 

 

Dolayısıyla TrueDepth kamera yapacağınız herhangi bir FaceTime görüşmesi ya da selfie çekimindeki ile benzer bir görüş alanına sahip. iPhone veya iPad’inizi bir yüzeye yerleştirdiğiniz zaman cihazın yüzünüzden en fazla 25-50 cm yani kol mesafesi kadar uzakta durmasına dikkat edin. Bu sayede sistem sorunsuz çalışacaktır. 

 

Cihazınızı Yeniden Başlatın

Face ID çalışmıyor sorunu ile karşılaştığınızda uygulayacağınız en iyi çözümlerden biri cihazınızı yeniden başlatmak olacaktır. iPhone ya da iPad'inizi yeniden başlattıktan sonra parolanızı girerek Face ID’yi yeniden kullanmayı deneyebilirsiniz. Unutmayın ki cep telefonunda ortaya çıkan sorunlarda cihazı yeniden başlatmak daima sonuç verir. 

 

Yeni Bir Görünüm Ekleyin 

Face ID çalışmıyor uyarısı almamak adına uygulayabileceğiniz bir yöntem de yeni bir görünüm eklemek. Çünkü Face ID kullanıcıların yüzünde oluşan değişiklikleri sürekli öğrenmekte. Görünümünüzde değişiklik yaptığınızda Face ID’nin sizi tanımaya devam edebilmesi adına kendinize alternatif bir görünüş ayarlamanız işe yarayacaktır. 

 

Face ID’yi Sıfırlamayı Deneyin

Hiçbir çözümün işe yaramadığı durumda geriye tek bir seçenek kalır. Face ID’yi sıfırlamak. Telefonunuzun ayarlar bölümüne giderek öncesinde Face ID ve Parola sonra da Face ID’yi sıfırla seçeneğine dokunun. Sistemi yeniden kurmak için de Face ID ayarla bölümüne dokunmanız yeterli olacaktır. 

 

Hizmet Alın

Yukarıda sıraladığımız tüm çözüm önerileri dahilinde yine de Face ID çalışmıyor hatası ile karşılaşıyorsanız teknik destek almanızın zamanı gelmiş demektir. Daha ileri düzey çözümler için eğitimli teknisyenlerden hizmet talep edebilirsiniz. 

 

Face ID Sorunlarını Önlemek İçin Alınabilecek Önlemler 

Face ID cihazınızın güvenliğini önemli ölçüde sağlayan bir tanıma sistemidir. Sistemde ortaya çıkabilecek sorunların önüne geçmek için alınabilecek bazı önlemler mevcuttur. Her şeyden önce telefonunuzun ya da iPad’inizin yazılım güncellemelerini takip etmelisiniz. Güncellemeleri zamanında yapmanız önemli. Bunun yanında cihazınızı güneş ışığından uzak tutmanız meydana gelebilecek Face ID çalışmama hatasına karşı alınabilecek iyi bir önlemdir. 

 

Telefon fazla ısındığında teknik arızaları da beraberinde getirir. Aynı şekilde cihazınızın su damlalarına maruz kalmasını da engellemeniz şart. Çünkü telefona su gelmesi de en az güneş ışığına maruz kalması kadar zararlı bir durum. Telefonu ya da iPad’i yanınızda taşırken düşmemesine veya dışarıdan herhangi bir darbe almamasına da dikkat etmeniz gerek.

 

Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/airpods-kullanim-suresini-arttirmak-icin-5-ipucu-163 linkinden ulaşabilirsiniz.