Sosyal Medya Ekşi Sözlük Yeniden Erişime Kapatıldı: İşte Yeni Ulaşım Adresi

Ekşi Sözlük Yeniden Erişime Kapatıldı: İşte Yeni Ulaşım Adresi

Ekşi Sözlük Milli Güvenlik ve Kamu Düzeninin Korunması gerekçesiyle erişime kapatıldı! Yeni bir alan adı üzerinden hizmet sunmaya devam ediyor. 14-12-2023

Ekşi Sözlük Milli Güvenlik ve Kamu Düzeninin Korunması gerekçesiyle erişime kapatıldı! Daha öncesinde de birçok defa erişim engeline takılarak kapatılmıştı. Ekşi Sözlük artık yeni bir alan adı üzerinden hizmet sunmaya devam ediyor.

 

Ekşi Sözlük, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen platformlarından birisi olmayı başardı. Bununla beraber platformda daha öncesinde olduğu gibi tekrardan erişim engeli yaşandı. Bunun üzerinde Ekşi Sözlük, alınan karar üzerine yeni bir alan adı üzerinden faaliyetlerini sürdüreceklerini açıkladı. Daha öncesinde yine 25 Şubat tarihinde kapatılmıştı. Bunun üzerinde site farklı alan adlarına taşındı ancak yine 13 Mayıs tarihinde tekrardan engellendi. Sözlük yönetimi sürekli tekrar tekrar yeni bir alan adı aldı ve devamlı olarak yeni alan adları engellenmeye devam edildi. Son olarak Ankara 6’ıncı Sulh Ceza Hakimliği, 14 Aralık 2023 tarihinde tekrardan erişime kapattı.

 

Ekşi Sözlük Yeni Adres Duyuruldu

Söz konusu gelişmelerden sonra Ekşi Sözlük, X (Twitter) hesabı üzerinden yeni adresiyle alakalı bilgileri paylaştı. Gönderide, ‘’eksisozluk1999.com’’ domaini üzerinden tekrardan sözlüğe erişimin açıldığı belirtildi. Daha öncesinde ‘’eksisozluk1923.com’’ adresi üzerinden varlığını sürdürüyordu. Erişim engeli gelince Ekşi Sözlük kendi hesabı üzerinden açıklama yaptı. Açıklamasında, Ankara 6’ıncı Sulh Ceza Hakimliği kararından dolayı erişim engeli uygulandığını fakat ayrıntısı konusunda bilgi sahibi olmadıklarını söyledi. Bu açıklama ek olarak yetkililerden bilgi almaya çalıştıklarını belirtti.

 

Ekşi Sözlük Neden Tekrar Kapatıldı?

BTK sisteminden yapılan kontrole ait ekran görüntüsüne göre kararla alakalı herhangi bir açıklama bulunmuyor. Aynı şekilde Ekşi Sözlük’te bu konuda bir bilgi sahibi olmadıklarını belirtti. Bazı iddialara göre sitenin kapatılmasının nedeni, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması ile alakalı olabilir.

 

Daha öncesinde platform birçok nedenden dolayı erişime kapatılmıştı. Ancak bu sefer bebek istismarı görüntülerinin paylaşılması ve geçmişte de çocuk istismarı ile alakalı paylaşımların yapıldığı gündeme geldi. Platformdaki diğer yazılar ise pedofili skandalına karşı tepkiliydi. Tüm bu olaylardan sonra çok vakit geçmeden Ekşi Sözlük tekrardan erişim engeli ile kapatıldı.

 

Ekşi Sözlük Açıklama Yaptı mı?

Ekşi Sözlük, bu konu hakkında herhangi bir önlem alıp almadığını açıklamadı ve hatta pedofili görüntüleri konusunda herhangi bilgilendirme yapmadı. Son olaylardan sonra sitenin CEO’su olarak bilinen Başak Purut ise skandallar sonrasında sadece kişileri suçlamakla yetindi.

 

Bilindiği üzere Ekşi Sözlük, üyelerin etkileşim olanağı sağlayarak oluşturduğu trafikten reklam geliri elde ediyor. Bununla beraber kendisini kayıtlı üyelerin yorumlarını içeren Türkiye merkezli bir sözlük olarak nitelendiriyor. Ancak platformda bazı görüntülerin incelenmeden yayınlanması ve herkesin bu görüntülere kolayca ulaşabilmesi, büyük bir problem diyebiliriz.

 

Genel olarak özetlemek gerekirse, gündeme gelen erişim engelleri özellikle Türkiye’de yaygın bir sorun haline geldi. Ekşi Sözlük gibi çeşitli platformlar, bu durumda yeni alan adları kullanarak hizmetlerini sürdürmeye devam ediyor. Fakat devamlı gündeme gelen adres değişiklikleri özellikle kullanıcılar açısından olumsuz olabiliyor. Hatta platformlara erişilebilirlik konusunda belirsizlik oluşturabiliyor. Türkiye’nin en çok ziyaret edilen platformlarından olan Ekşi Sözlük ise erişim engellerine takılmaya devam edecek gibi duruyor.