Sosyal Medya Disney Hulu’nun Tamamını Satın Almak İçin İnanılmaz Bir Fiyat Sunuyor!

Disney Hulu’nun Tamamını Satın Almak İçin İnanılmaz Bir Fiyat Sunuyor!

Dijital yayın platformları arasında rekabet bambaşka bir boyuta geçiyor. The Walt Disney ise yeni hamlesiyle Hulu platformunu tamamen satın alacağını açıkladı. 06-11-2023

Dijital yayın platformları arasında rekabet bambaşka bir boyuta geçiyor. The Walt Disney ise yeni hamlesiyle Hulu platformunu tamamen satın alacağını açıkladı. Sunduğu fiyatın ise ortalama 8,6 milyar dolar olarak biliniyor.

 

Disney, içerik platformu olan Hulu’nun elinde kalan %33’lük hissesini almak için harekete geçti. Daha öncesinde %67 hissesini satın almıştı. Şimdi ise hissenin geri kalanını satın almaya hazırlanıyor. Bilindiği üzere Disney, akla gelen ilk yayın platformlarından birisidir. Dizi ve film platformu olarak milyonlarca kullanıcıya hizmet sunuyor.

 

The Walt Disney Company, yaptığı açıklamada, Comcast’a bağlı NBC Universal elinde bulunan Hulu hisselerini tamamen satın alacağını resmi olarak duyurdu. Toplantı ise 1 Kasım tarihinde yapıldı. Comcast, daha öncesinde Disney’i anlaşma yapmak için çağırmıştı. Disney ise bu çağrıya yanıt vermekte gecikmedi ve anlaşmalarını hazırladı. Söz konusu bu anlaşmada Hulu, Disney’e yayın hizmetlerinin tam sahipliği özgürlüğü verecek. Bununla beraber Hulu’nun kıymeti konuşulmaya devam ediyor. Bu durumda değerlendirme sürecinin zamanı hala belli değil.

 

Disney, Hulu İçin 8,6 Milyar Dolar Ödemeye Hazırlanıyor

Disney ve Hulu, anlaşma gereği NBCU’ya 8,6 milyar dolar ödeyecek. Fakat bu miktar gelecek seneye kadar değerlendirme sonucunda belirlenebilir. Daha öncesinde Hulu’nun Comcast elindeki hisselerin taban fiyatı 27,5 milyar dolar olarak belirlenmişti. Ancak Comcast’ın Disney’e ödemesi gereken borçlar ve diğer sermaye bu rakamdan düştüğü zaman geriye 8,6 milyar dolar kaldığı söyleniyor. Hem Disney hem de Hulu, anlaşma şartları konusunda bir karara vardı. Ancak bu sürecin tamamlanması için 2024 senesini beklemek gerekiyor.

 

Tüm bunlarla birlikte Hulu ve Disney arasındaki geçmiş dönemi incelemek gerekiyor. Geçen sene Hulu aboneliği olan kişiler, aylık 3 dolardan daha düşük bir ücret ile Disney içeriklerini ekleme fırsatına kavuşmuştu. Mayıs ayında ise Disney, sene sonuna kadar Hulu ile bir ortaklık yapacaklarını açıklamıştı.

 

Disney İki Platformu Birleştirecek mi?

Disney’in ileri zamanlarda farklı iki platformu birleştirme aşamasına gidip gitmeyeceği bilinmiyor. Bazı platformlar giderlerini azaltabilmek ve kullanıcı sayısını artırma amaçlı birleştirebiliyor. Disney’in ise bu anlamda nasıl bir yol izleyeceği konusunda net bir açıklama yok. Ancak geçmiş dönemde Disney CEO’su olan Bob Iger, iki eğlence platformunun içeriklerinin olduğu tek bir platform fikrini belirtmişti.

 

Disney, Hulu içeriklerini ABD aboneleri için kendi platformuna entegre etmeyi ve sadece tek bir uygulama deneyimi oluşturmayı hedefliyor olabilir. Tüm bunlara rağmen iddialara göre Hulu, bağımsız bir ürün olarak devam edebilir. Disney, hedeflerini gerçekleştirmek için ESPN’deki hisseleri, Freeform kablo kanalı, Hindistan’da bulunan varlıklarını satmayı amaçlıyor. Böylece Disney, dijital varlığını güçlendirmeye odaklanıyor diyebiliriz.

 

Disney, Neden Hulu Platformunu Satın Alıyor?

Disney’in Hulu platformunu satın alma sürecine girdikten sonra birçok kişi neden Hulu platformu diye soruyor. Hulu, abonelik tabanlı yayın platformu olarak 2017 senesinde Comcast, 21st Century Fox ve Time Warner ortak mülkiyetinde kuruldu. Tüm bunlarla birlikte Reservation Dogs, The Bear ve The Handmaid’s Tale gibi film ve dizilerle büyüme göstermişti. Ancak 48 milyondan fazla abone sayısına ulaşamadı.

 

Genel olarak baktığımız zaman Disney’in bu hamlesi 2024 senesinde tamamlanacak diyebiliriz. Hulu, yakın zamanda kullanımdan kaldırılmayacak. Fakat yeni dönemde platform içeriklerinin de Disney’da mevcut olacağını belirtmek gerekiyor. Hatta Disney, Hulu hizmetini ESPN ve Disney dahil olmak üzere daha geniş yayın hizmetleri olan portföyünün bir parçası olarak bir araya getirdi ve daha büyük bir paketin parçası olarak indirimli bir miktarda sundu.