Telefon Dikkat: Google Hesabınızın Silinmeden Önce İncelenmesi Gerekiyor!

Dikkat: Google Hesabınızın Silinmeden Önce İncelenmesi Gerekiyor!

Teknoloji devi olan Google, iki sene boyunca kullanılmayan milyonlarca hesabı kalıcı olarak silecek! Yani 2021’den itibaren kullanılmadığı tespit edilen birçok hesap için geri dönülmez bir güncelleme olacaktır diyebiliriz. 01-08-2023

Teknoloji devi olan Google, iki sene boyunca kullanılmayan milyonlarca hesabı kalıcı olarak silecek! Yani 2021’den itibaren kullanılmadığı tespit edilen birçok hesap için geri dönülmez bir güncelleme olacaktır diyebiliriz.

 

Google, son zamanlarda gittikçe artan hesap hırsızlığı ve dolandırıcılığa karşı önlem almaya başladı. İlk güncellemelerden biriside kullanılmayan tüm hesapların silineceği açıklaması oldu. En az 2 senedir kullanılmayan, girişi yapılmayan tüm Google Drive, Gmail ve Google Fotoğraflar kısmındaki içerikler silinecek. Yapılan bu adımın, güvenlik gerekçesiyle atıldığı belirtiliyor. Özellikle eski hesaplarda kimlik hırsızlığı tarzı birçok soruna karşı daha savunmasız olduğu biliniyor. Bu sebeple Google, önlem almak amacıyla kullanılmayan tüm hesapları, yakın bir tarihte kaldırmayı planlıyor.

 

Google, söz konusu olan kişisel hesapları ve tüm içeriklerini tamamen silecektir. Üstelik e-posta adresleri tamamen erişilemez hale gelecek. Bu durum önemli bir gizlilik hamlesidir diyebiliriz bu sebeple hesaplarınızın güvenliği ve kişisel bilgilerinizin kötü amaçlar dahilinde kullanılmaması için desteklenmesi gerekiyor.

 

Sadece Google Hesapları mı Silinecek?

Google, blog gönderisi ile yaptığı açıklamada silinecek tüm içerikleri paylaştı. Eğer bir Google hesabı en az 2 sene açılmadıysa ve kullanılmadıysa, Gmail, Meet, Drive, Docs, Takvim gibi tüm içerikleriniz silinecek. Aynı şekilde YouTube içeriklerinizle Google Fotoğraflar kısmında depoladığınız tüm içerikler silinecek diyebiliriz. Bu sebeple hesabınıza bağlı içeriklerinde geri dönülemez bir şekilde silinmesi tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

 

Google’ın yaptığı bu değişimle, güvenlik endişesinden kaynaklanmaktadır. Özellikle bilgisayar korsanları, eski parola bilgisine ulaşarak kullanılmayan hesaplara ulaşabilir. Hatta hesapları kötü amaçlarla kullanabilmektedir. Üstelik bu tarz eski hesaplar, son dönemde güncellenen yeni güvenlik sistemlerini kullanmamış olabilir.

 

Özellikle iki faktörlü kimlik doğrulaması veya Google’ın yakın zamanda sağladığı Passkey gibi güvenlik özellikleri bulunmayabilir. Bu sebeple uzun süredir girilmeyen bu hesaplar, mecradaki en savunmasız hesaplardır. Bu nedenle Google, kişi, konum veya maildeki içerikler fark etmeden girilmeyen tüm hesapları silecek.

 

Google Kullanılmayan Hesapları Ne Zaman Silecek?

Google hesapları artık tüm internet mecrasında önemli bir konumda bulunuyor. Herhangi bir yere üyelik oluştururken kullanılan e-posta adreslerinin geneli Google ile oluşturulmaktadır. Ancak bu hesaplar zaman zaman kullanılmaz hale geliyor ve Google bünyesinde büyük bir yer kaplıyor. Üstelik sadece yer kaplaması değil güvenlik açısından da kullanıcı bilgilerini tehlikeye atmaktadır. Bu sebeple Google, verdiği bu kararla birlikte avantajlı bir seçenek sunmuştur diyebiliriz.

 

Genel olarak Google’ın yaptığı açıklamalara göre kullanılmayan hesaplar Aralık 2023 senesine kadar silinmeyecek. Eğer sizin de böyle bir hesabınız varsa, Aralık 2023 tarihine kadar hesabınıza bağlı her şeyi kaybedebilirsiniz. Ancak Google, hesapları silmeden öncesinde kullanıcılara birden fazla bildirim göndermeyi amaçlıyor. Bu sebeple bilgilerinizi kurtarabilirsiniz.

 

Sadece Kişisel Hesaplar mı Silinecek?

Google, verdiği bu karar ile yalnızca kişisel hesapları etkileyecek. Eğitim veya iş amaçlı hazırlanan Google Workspace hesapları için henüz silinme kararı çıkmadı. Google hesapları silmeden önce hem hesabın e-posta kısmına hem de kurtarma e-postasına silinmeden öncesinde bildirim göndermeyi planlıyor. Son olarak ise söz konusu olan bu özellik, ücretsiz Google hesapları için mevcuttur diyebiliriz. Bununla birlikte eğer işletmeyseniz veya herhangi bir eğitim kuruluşu tarafından yönetilen hesabınız varsa herhangi bir şekilde silinme işlemi gerçekleşmeyecektir.

 

Sonuç olarak Google, hesapları silmeyi planlamaya başladı bile. Sizlerde uzun süre giriş yapmadığınız Google hesaplarınıza giriş yaparak son kez kontrol edebilirsiniz. Aksi takdirde aynı Google hesabını tekrardan açmanız ve kullanmanız mümkün değildir. Özellikle Google Fotoğraflar kısmında depoladığınız fotoğraflarınız sonsuza kadar silinebilir. Bu nedenle Google, hesapları silmeden önce mutlaka kontrol etmenizi öneriyoruz.