Teknoloji Apple’ın Aksesuarları USB-C Olacak! Ne Zaman Piyasaya Sunulacağı Ortaya Çıktı

Apple’ın Aksesuarları USB-C Olacak! Ne Zaman Piyasaya Sunulacağı Ortaya Çıktı

Apple aksesuarları USB-C olmaya hazırlanıyor. Sızıntılara göre, harekete geçen Apple’ın USB-C girişli aksesuarları 2024 senesinin ilkbaharında piyasaya sürülebilir. 12-12-2023

Apple aksesuarları USB-C olmaya hazırlanıyor. Sızıntılara göre, harekete geçen Apple’ın USB-C girişli aksesuarları 2024 senesinin ilkbaharında piyasaya sürülebilir.

 

Apple, iPhone 15 lansmanı ile birlikte markasında birçok değişikliğe imza atmaya başladı. Bu değişikliklerden birisi, Apple aksesuarlarının USB-C olmaya başlaması oldu. Normal şartlarda Avrupa Birliği, Apple’ı bu konuda köşeye sıkıştırmaya başlamıştı ve hatta Apple’ın bu değişiklik için fazladan bir senesi daha vardı. Ancak Apple erken davranarak bu aksesuarlar için planlama aşamasına çoktan geçti. Sızdırılan haberlere göre USB-C girişli Apple aksesuarlarını çok fazla beklemeye gerek kalmayacak.

 

Apple USB-C Aksesuarları İçin Tarih Ne Verildi?

Apple henüz USB-C aksesuarları konusunda net bir bilgi vermedi. Ancak sızıntıya göre Apple İlkbahar aylarında yeni bir etkinlik yapacak. Bu etkinlikte, Magic Keyboard, Magic Mouse, Magic Trackpad yeni modelleri tanıtılacak ve ek olarak USB-C girişi konuşulacak. Apple, tüm bu aksesuarlar için yeni bir değişiklik yapmayı planlamıyor.

 

Eski sızıntılarda USB-C tanıtımının Nisan ayında olacağı söyleniyordu. Ancak bazı haberlere göre Nisan ayından değil İlkbahar ayından bahsediliyor. Yani Mart, Nisan veya Mayıs ayında bu etkinlik karşımıza çıkabilir.

 

Apple Aksesuarları Sessizce USB-C Olmaya Hazırlanıyor

Bilindiği üzere Apple’ın bazı aksesuarları USB-C olarak üretildi ve hatta satışa sunuldu. USB-C girişli olan Apple Pencil, herhangi bir açıklama olmadan piyasaya sürüldü. Bu sebeple yeni USB-C girişli aksesuarların tanıtımı olmayabilir. Özellikle sadece aksesuarlarda USB-C dışında herhangi bir değişim yaşanmayacağı varsayıldığı zaman, etkinlik sonrasında sadece Apple sitesinde yayınlanabilir. Diğer değişiklikler arasında özellikle yeni iPad modellerinde nasıl bir değişim söz konusu olacağı merak ediliyor. Bu anlamda daha öncesinde iPad Air ürünü, iki ayrı ekran büyüklüğü ile piyasaya sürülecek.

 

Son olarak Apple’ın 12,9 inç iPad Air ürünü konusunda ekran tedariğine başladığı haberi gündeme geldi. İşlemci olarak ise iPad Pro’da OLED panel ve M3 kullanılması bekleniyor. iPad Air modelinde de M2 işlemciyi görmek sürpriz olmayabilir. Aynı zamanda yeni iPad ürünlerinde ise büyük ihtimalle USB-C çıkışı olabilir.

 

USB-C Çıkışı Ne Anlama Geliyor?

USB-C diğer adıyla USB Type-C veya Type-C olarak adlandırılan, geri çevrilebilir bir fiş USB konnektör sistemidir. Apple ise USB-C kullanmayan tek şirket olarak varlığını sürdürüyordu. Ancak Avrupa Birliği, Eylül 2021 tarihinde yeni bir yasa kabul etti. Artık tüm teknoloji üreticileri Aralık 2024 tarihine kadar USB-C’ye geçme zorunluluğu getirdi. Bunun ardından Apple, bu yasanın tüketicilere zarar vereceğini belirtmişti. Şimdi ise Apple’a bir sene süre verildi. Ancak Apple bir sene dolmasını beklemeden USB-C’ye geçme hazırlıklarını hızlı bir şekilde tamamlamak için harekete geçti.

 

Avrupa Birliği Neden USB-C Yasası Çıkarttı?

Daha öncesinde Apple’ın iPhone cihazları dışında MacBook ve iPad ürünleri senelerdir USB-C ile şarj oluyordu. Ancak bu özellik iPhone cihazlara getirilmedi. Avrupa Birliği ise artık tüm cihazların dünya genelinde USB-C’ye geçmeleri için yeni bir yasa çıkarttı. Avrupa Birliği’ne göre bu yasa, tüketicilerin her sene 250 milyon Euro gereksiz şarj cihazı alışverişinin önüne geçebilir. Böylece senede 11 bin tondan fazla elektronik çöpü oluşmayacak.

 

Hatta birkaç ay öncesinde iPhone 15 serisinin de USB-C girişli olması bekleniyordu. Ancak yeni ürünlerde hala USB-C girişi bulunmuyor. Bunun dışında Apple’ın bundan sonraki iPhone cihazları USB-C girişli olabilir. Sonuç olarak özetlemek gerekirse Avrupa Birliği’ne göre USB-C girişi zorunluluğu avantaj sağlayabilir. Ancak Apple firmasına göre bu durum daha az kazanç anlamına geliyor. Bu sebeple Apple’ın tam manasıyla USB-C’ye geçmesi bir süre daha alabilir.