Telefon Apple Gelir Raporlarını Paylaştı: iPhone Satışlarında Azalma Dikkat Çekiyor!

Apple Gelir Raporlarını Paylaştı: iPhone Satışlarında Azalma Dikkat Çekiyor!

Son zamanlarda ürünlerden ziyade servisleriyle dikkat çeken marka, birçok yeniliğe imza atsa da satışları ve gelirleri düşmeye devam ediyor. 04-08-2023

Son zamanlarda ürünlerden ziyade servisleriyle dikkat çeken marka, birçok yeniliğe imza atsa da satışları ve gelirleri düşmeye devam ediyor. Apple, mali durumu olarak hafif bir düşüş yaşamaya devam ederken son iki çeyrekte karşılaştığımız gibi 2023 senesinde küçük düşüşler yaşandı. Ancak bu durum, birçok şirket için kabul edilebilir düşüşlerdir diyebiliriz. ABD merkezli olan teknoloji devi Apple, mali durum raporunu paylaşırken yeni gelir rekoruna imza attığını ortaya çıkardı.

 

Yapılan açıklamalarla birlikte Apple’ın son çeyrekteki geliri herkesi şaşırtacak derecede düşük. Apple markasında düşüş yaşamayan segmentler, sadece giyilebilir ürünler arasında olan AirPods ve Apple Watch gibi aksesuarlar oldu. Bu aksesuarların gelirinin %2 üzerinde artmasıyla olumlu bir yükseliş yakaladı. Bu segment ise geliri artıran tek birim olmuştur diyebiliriz.

 

Tüm Donanım Gelirlerinde Düşüş Görülüyor

Apple, ‘’Hizmetler’’ kısmındaki ücretli olan yani iCloud planları, Apple Care, Apple Music, App Store gibi tüm kısımlarda 21,2 milyar dolarla en yüksek seviyeye ulaşmış durumda. Şirketin, iPhone cihazlarından sonra en büyük ürünü olan bu segment, bir önceki seneye göre %8 büyüme yakaladı. Fakat Mac cihazlar, iPhone ve iPad gelirlerinin tümü, önceki çeyrekte olduğu gibi bir sene öncesine göre düşüş gösterdi.

 

Apple cihazları arasında olan iPhone satışlarından gelen gelir ise %2 azalma göstererek 39,7 milyar seviyesine inmiştir. iPad cihazlarında bu düşüş 19,8 ve Mac cihazlarda 7,3 oranında düşüş görülüyor. Bu durum Apple satışları açısından önemli ölçüdedir diyebiliriz. Ancak Apple markası, geçen sonbahar döneminden bu yana herhangi bir iPad donanımını yenilemiş değil. Bu sebeple bu alanda bir düşüş görmek şaşırtıcı gelmiyor.

 

iPhone ve iPad Satışları Düştü

Apple markasının sunmuş olduğu tüm ücretli hizmetler, her zamankinden daha fazla satış başarısı yakalasa da cihazlardaki düşüş, firma başarısını etkileyecek cinsten. Ancak Apple, bu konu hakkında geliştirmiş olduğu cihaz yenilikleri ile birlikte iPhone cihazlarındaki satışlarını artırmayı hedefliyor. Özellikle birçok ülkede meydana gelen ekonomik gelişmeler, teknoloji cihazlarına olan ilgiyi ve devamlılığı düşürdü. Apple, yaşanan bu durumlardan olumsuz şekilde etkilenmiş gibi görünüyor.

 

Gelirler Azalırken Kar Yükseliyor

Apple, genel manada 82,8 milyar dolarla bir önceki seneye göre %2’den daha az bir düşüş yaşıyor. Kazanç ise yaklaşık olarak %2 artış göstererek 19,9 milyar dolar seviyesine yükseldi. Tim Cook, yaptığı basın açıklamasıyla birlikte Haziran ayında 1 milyardan fazla ücretli abonelik elde ettiklerini ve bu hizmetlerde gelir rekorunu kırdıklarını belirtti. Aynı şekilde iPhone ürünleri içinde yeni gelişmeler üzerinde çalıştıklarını belirtti. Buradan da anlaşılacağı üzere Apple, yavaş yavaş iPhone satışlarını telafi edebilmek adına hizmet kapsamını büyütecek diyebiliriz.

 

Büyüyen tek donanım kategorisi olan Apple Music, Apple Care, Apple TV+ ve Fitness+ gibi benzeri uygulamalar kazanç raporundaki en parlak nokta. Tüketiciler cihazlarını bir üst modele yükseltmektense hali hazırdaki Apple hizmetleriyle daha fazla ilgileniyor.

 

Genel olarak Apple markası, işlerin daha kötüye gideceği tahmin edilen analistlerin beklentilerini aştı diyebiliriz. Eğer Apple, özellikle iPhone ve iPad cihazları için yeni güncellemeler getirmezse gelecek dönemlerde satışları daha da düşebilir gibi görünüyor.