Telefon 2024 IMEI Kayıt Ücretine Zam!

2024 IMEI Kayıt Ücretine Zam!

2024’e girmişken IMEI kayıt ücretlerine zam geldi. Bu kapsamda 2024’te harç, vergi ve cezalar %58 oranında arttı. İşte detaylar… 02-01-2024

2024’e girmişken IMEI kayıt ücretlerine zam geldi. Geçen Kasım ayında enflasyon rakamının belirlenmesiyle beraber, yeni uygulanacak zam değeri ortaya çıkmıştı. Bu kapsamda 2024’te harç, vergi ve cezalar %58 oranında arttı. İşte detaylar…

 

Yurtdışından getirilen akıllı telefonların ülkemizde aktif hale getirilmesi için IMEI kaydı zorunludur. Yani yurtdışından getirilen bu cihazların IMEI kayıt ücreti ödenmeden Türkiye’de kullanılmıyor. Bu duruma göre IMEI kaydına yüzde 58,46’lık resmi enflasyon oranı eklendi. Geçmiş senelerde IMEI kayıt ücretleri, 6 bin TL civarındayken 2023 Temmuz ayı ile 20 bin TL’ye çıkarıldı. Yeni yılda ise bu ücrete yüzde 58,46’lık enflasyon farkı geldi.

 

IMEI Kayıt Ücreti Nedir?

IMEI, yani International Mobile Equipment Identity, mobil cihazların özgün tanımlayıcısı olarak özetlenebilir. Yani cihazların kimliği IMEI numaralarıdır. Ülkemizde ise tüm mobil cihazların yasal olması için IMEI numaralarının kayıt edilmesi gerekir. Böylece yasal olan cihazlar daha kolay bir şekilde tespit edilebilir. Türkiye’de akıllı telefon fiyatlarının artışıyla beraber yurt dışından telefon ve diğer mobil cihazları getirmek cazip bir seçenekti. Ancak 2023 son çeyreği ve 2024 başlarında IMEI kayıt ücretlerine ciddi zamlar geldi.

 

IMEI Kayıt Ücreti Ne Kadar Oldu?

Yurtdışından telefon getirmek isteyenlere kötü bir haber var. Türkiye’de yapılan IMEI ücretlerine büyük zam kesinleşti. TÜİK yani Türkiye İstatistik Kurumu’nun Ekim ayı enflasyonuyla beraber 2024’te uygulanacak tekrardan değerleme oranı belirlendi. Bu duruma göre 2024 senesiyle birlikte telefon kayıt ücreti 20 bin TL’den 31,692 liraya yükseldi. Yani bir sene içerisinde oldukça yüksek bir zam meydana geldi.

 

IMEI Kayıt Ücretine Yüzde 58 Zam

Yaşanan bu durumda geçen seneye göre yaklaşık olarak 12 bin TL bir artış meydana geldi. Telefon kaydı süresi ise 120 gün ile sınırlı tutuluyor. Yani cihazlar yurtdışından Türkiye’ye geldikten sonra en geç 120 gün içerisinde kaydının yapılması gerekiyor. Aksi durumda IMEI başvuruları kabul edilmiyor.

 

IMEI Kaydı Nasıl Yapılır?

IMEI kaydını yapmak sadece birkaç basit adımdan oluşuyor. Yurtdışından getirilen cihazların kaydı için BTK tarafından belirlenen süreye dikkat etmek gerekiyor. Yani kişilerin 120 gün içerisinde e-Devlet üzerinden başvuru yapması gerekiyor. Kayıt işlemi için e-Devlet üzerinden giriş yaparak ve BTK IMEI Kaydet ekranından gerekli bilgileri doldurarak kaydı tamamlayabilirsiniz.

 

Genel olarak IMEI kayıt ücretleri yurtdışından getirilen cihazlar için yasal zorunluluktur. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu yani BTK tarafından yürütülen bu işlem kesinlikle yapılmalıdır. Aksi takdirde yurtdışından getirilen akıllı cihazları kullanmak mümkün olmayacaktır.