Yeni nesil işlemci olan Snapdragon, artık birçok teknolojide karşımıza çıkıyor. Peki Snapdragon işlemci nedir? Ne işe yarar? İşte detaylar… 14-03-2024
Hayatın her anında kullandığımız telefonlar, işlemci gücüne göre performans sağlar. Bu sebeple satın alınan telefonun hangi işlemciyi kullandığı önemli bir konudur. Özellikle yeni nesil işlemci olan Snapdragon, artık birçok teknolojide karşımıza çıkıyor. Peki Snapdragon işlemci nedir? Ne işe yarar? İşte detaylar…
Snapdragon nedir? detaya inmeden öncesinde üreticisi Qualcomm hakkında bilgi verelim. 1985 senesinde kurulan firma, kablosuz telekomünikasyon ürün ve hizmetleri tasarlıyor. Günümüzde ise en iyi mobil işlemcilerden birisi olmayı başarıyor. İşlemci ise akıllı telefon, bilgisayar ve akıllı saat gibi teknolojik aygıtların ana işlem birimini oluşturuyor. Yonga anlamı ise çok sayıda küçük anahtarları barındıran elektronik devreleri temsil ediyor. Snapdragon, akıllı cihazlarda birimlerin çalışmasını kontrol ediyor ve enerji akışı sağlamak için üretiliyor.
Qualcomm tarafından üretilen Snapdragon, akıllı telefonların performansını belirler ve birimler arasındaki veri akışını sağlar. Birçok teknoloji devi tarafından tercih edilir. En son ise Snapdragon 888 yonga seti, Qualcomm tarafından 5G teknoloji ile donatılmıştır. Aynı zamanda ARM tarafından tasarlanan bir işlemci mimarisine sahip olmaktadır. Bunun dışında tüm Snapdragon işlemcileri, popüler cihazlarda bilinen bir kavram haline gelmiştir.
Snapdragon, aslında mobil cihazlar için özellikle üretilen yonga seti serisidir. Günümüzde birçok popüler cihaz bu işlemciye sahiptir. Bunun yanı sıra Snapdragon işlemciler, birçok özellikle birlikte öne çıkar. Bu özellikler:
Qualcomm Snapdragon işlemciler, mobil cihazlarda belirttiğimiz yonga setleri serisini ifade eder. Aynı zamanda bu işlemcilerin farklı sınıfları ve modelleri vardır. Her biri ise bazı performans seviyesi ve özellik setine sahiptir. Genel olarak bu işlemciler ve özellikleri şu şekilde özetlenebilir:
Snapdragon kullanan telefonlar özellikle herkesin kullandığı ve piyasadaki popüler modelleri kapsar. Bu cihazlardan bazıları, Samsung Galaxy S21 Ultra, OnePlus 9 Pro, Xiaomi Mi 11, Google Pixel 5, ASUS ROG Phone 5, Sony Xperia 1, LG Velvet, Motorola Moto G Power gibi modellerdir. Yani Android işletim sistemine sahip telefon modellerinin çoğunda Snapdragon vardır diyebiliriz.
Snapdragon işlemciler, numarasıyla doğru orantılı şekilde performans artışı gösterir. Örnek olarak Snapdragon 400 işlemci, Snapdragon 800’e göre daha yavaştır. Günümüzde ise Snapdragon 800 serisi daha fazla tercih edilir. Bunun dışında Snapdragon 801 ve Snapdragon 815 işlemcilerde kullanılmaktadır.
Snapdragon işlemcilerin sahip olduğu grafik işleme yetenekleri üst düzeydedir. Örnek olarak mobil oyunlarla beraber yoğun grafikler için yüksek performans sağlar. Aynı zamanda Adreno grafik işlemcileri, Snapdragon performansını güçlendiren bir bileşendir. Bu tarz eklentiler, diğer mobil grafik işlemcileri ile kıyaslandığında üstün bir performans sağlar.
Genel olarak Snapdragon işlemcileri günümüzde birçok teknoloji devinin kullandığı bir teknolojidir. İşlem hızı, grafik, pil tüketim ömrü gibi özellikler diğer işlemcilere göre daha gelişmiştir. Bu sebeple kullanıcılara zengin bir deneyim sunar.